Μια βρετανική εταιρεία που φέρεται να έχει την έδρα της σε ένα… σπίτι, σε προάστιο του βόρειου Λονδίνου, εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τότε που εγκαινιάστηκε η εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Mykines Corporation LLP, μια εταιρεία που εδρεύει στον δήμο Enfield του Λονδίνου, αναφέρεται στα ρωσικά αρχεία ως εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει αποστολές προϊόντων όπως ημιαγωγοί, διακομιστές, φορητοί υπολογιστές, εξαρτήματα υπολογιστών, εξοπλισμός δικτύου τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Μάλιστα τα προϊόντα αυτά έχουν κατασκευαστεί από κορυφαίες εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς όπως Huawei, H3C, Intel, AMD, Apple και Samsung.

Inditex: Πουλάει τα καταστήματα Zara της Ρωσίας σε όμιλο των Αραβικών Εμιράτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από ρωσικά τελωνεία, τα προϊόντα που απέστειλε η Mykines και τα οποία ανέρχονται σε αξία στα 982 εκατομμύρια δολάρια, υπόκεινται σε περιορισμούς στις εξαγωγές από εταιρείες ή ιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη Ρωσία. Η πώληση αυτών των αγαθών στη Ρωσία χωρίς άδεια από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, παρόλο που τα αγαθά που αποστέλλονται από τη Mykines εισήλθαν στη Ρωσία από άλλες χώρες — κυρίως την Κίνα.

Ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων

Αυτά τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας να αποκτά κρίσιμα υλικά τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται από τη στρατιωτική βιομηχανία της χώρας.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τους Financial Times ελήφθησαν από τον Maxim Mironov, καθηγητή στο IE Business School στη Μαδρίτη, ο οποίος είναι ειδικός στην ανάλυση των τελωνειακών ροών. Ένα υποσύνολο των εγγραφών επιβεβαιώθηκε με σύγκριση με δεδομένα από την ImportGenius, έναν πάροχο εμπορικών τελωνειακών δεδομένων.

Ενώ πολλές από τις εξαγωγές της Mykines είναι καταναλωτικά αγαθά, περιλαμβάνουν επίσης μεγάλο όγκο μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και διακομιστές, οι οποίοι ενδέχεται να υποστηρίζουν τη ρωσική υποδομή.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά: «Όλες οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύονται από τον νόμο να συμμορφώνονται με το καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις πιθανές παραβιάσεις, αλλά δεν συζητάμε τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο επιβάλλουμε εμπορικές κυρώσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Η εμπορική αυτή συναλλαγή εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των βρετανικών δικαιοδοσιών περί απορρήτου. Οι λογαριασμοί της Mykines από τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν ότι εκείνη την εποχή μεταβίβαζε τα κέρδη της απευθείας σε δύο οντότητες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους των οποίων η ιδιοκτησία είναι άγνωστη.

Εμπλοκή Κύπριου και Ουκρανών

Οι FT επισκέφθηκαν το σπίτι-έδρα της Mykines στο Southgate, μια περιοχή του Enfield. Είναι μία από τις δύο ενεργές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη διεύθυνση αυτή, η οποία ανήκει στον Σάββα Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας διαχείρισης με έδρα την Κύπρο. Το 2013, ίδρυσε μια εταιρεία στην οποία ήταν ο μοναδικός διευθυντής με την επωνυμία «Russian Trading Company Ltd».

Ο Θεμιστοκλέους είπε στους FT ότι θα διαβιβάσει τις ερωτήσεις στο άτομο που αναφέρεται ότι έχει «σημαντικό έλεγχο» στην εταιρεία Μycines — τον Vitalii Poliakov, έναν 53χρονο Ουκρανό, ο οποίος περιγράφεται ως κάτοικος Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη Molfar, μια ουκρανική ομάδα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, μόνο ένα άτομο ταιριάζει με τη δεδομένη περιγραφή του Poliakov — ενός εργάτη οδοποιίας που απασχολείται σε μια ουκρανική κρατική εταιρεία εξόρυξης.

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ως κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της Mykines φερόταν μια 34χρονη Ουκρανή γεννημένη στην ίδια πόλη με τον Poliakov. Σύμφωνα με μια διαδικτυακή μαρτυρία που δημοσιεύτηκε το 2018, παρακολούθησε ένα μάθημα αγγλικής γλώσσας διάρκειας δύο εβδομάδων σε ένα μικρό κολέγιο στο Λονδίνο και έμεινε με μια οικογένεια υποδοχής. Η δημόσια σελίδα της στο Instagram απαριθμεί τις δραστηριότητές της ως επαγγελματίας πληροφορικής και Pole dancer…

Απογείωση συναλλαγών μετά τον πόλεμο

H εταιρεία Mykines δραστηριοποιούταν στη Ρωσία πριν από την εισβολή, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι συναλλαγές της με τη χώρα απογειώθηκαν ξαφνικά μετά την έναρξη του πολέμου.

Η άλλη εταιρεία που είναι φέρεται να έχει την έδρας της στη διεύθυνση του Enfield, η Denirello LLP, είχε δραστηριοποιηθεί στην πώληση παρόμοιων αγαθών στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, αλλά φαίνεται ότι είχε καταρρεύσει και σταμάτησε να εξάγει στη Ρωσία καθώς επιβλήθηκαν αυστηρότερες κυρώσεις το 2022. Η Denirello προβάλλεται ως «μια δυναμική διαφοροποιημένη εταιρεία διανομής ιατρικού, βιομηχανικού και εξοπλισμού πληροφορικής στη Ρωσία και την ΚΑΚ [Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών]».

Η συντριπτική πλειονότητα των 10.600 παρτίδων αγαθών αναφέρεται ότι έχουν σταλεί στη Marsala, μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα. Τα ρωσικά αρχεία δείχνουν ότι εισάγει ελάχιστα εκτός της εταιρείας Mycines. Η εταιρεία φαίνεται να συνδέεται στενά με τη Merlion, έναν μεγάλο διανομέα υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία.

Ενώ τα περισσότερα από τα αγαθά φαίνεται να είναι κυρίως μη στρατιωτικού χαρακτήρα, η Marsala έχει δηλώσει σε ρωσικές επίσημες λίστες ότι ένας από τους αντισυμβαλλομένους της είναι η Microcontract, μια εταιρεία που κατέχει κοινοπραξία με το Novgorod State University Engineering Center. Αυτό το κέντρο, που ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Rostec, τον τεράστιο κρατικό στρατιωτικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, απαριθμεί τους τομείς έρευνάς του όπως η αεροπορία και τα drones, η μικροηλεκτρονική, οι αισθητήρες και τα βιομηχανικά ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή