Στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζόμενους της γενιάς Ζ οι εργοδότες στην Βρετανία προσφέρουν όλο και περισσότερους  «Παρασκευές με πρόωρο σχόλασμα», καθώς θέλουν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης έλλειψης προσωπικού.

Η διαδικτυακή πύλη θέσεων εργασίας Adzuna έχει παρατηρήσει απότομη αύξηση των δημοσιεύσεων που προσφέρουν λιγότερες ώρες εργασίας την Παρασκευή, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν τα Σαββατοκύριακά τους λίγες ώρες νωρίτερα. Υπήρχαν 1.426 αγγελίες εργασίας στον ιστότοπο που ανέφεραν «Παρασκευή με πρόωρο σχόλασμα»  τον φετινό Μάρτιο, σε σύγκριση με μόλις 583 τον ίδιο μήνα πέντε χρόνια νωρίτερα – πριν η πανδημία ανατρέψει την εργασιακή ζωή.

Πισσαρίδης: Το ChatGPT «προπομπός» για την τετραήμερη εργασία

Σε ποιους απευθύνονται

Συνήθως απευθύνονται σε προσωπικό νεαρότερης ηλικίας,  με μισθούς μεταξύ 20.000 και 40.000 λιρών (50.000 δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία της Adzuna που δόθηκαν στο Bloomberg. Είναι πιο εμφανής σε ορισμένους κλάδους, με τις ζωντανές διαφημίσεις της Adzuna να δείχνουν 348 θέσεις εργασίας με πρόωρη λήξη την Παρασκευή στον τομέα της μηχανικής από τις 3 Απριλίου. Υπήρχαν 207 παρόμοια προνόμια που προσφέρονταν για θέσεις εργασίας πωλήσεων, 156 στον κλάδο της πληροφορικής και 90 για θέσεις πτυχιούχων.

Ο Άντριου Χάντερ, συνιδρυτής της Adzuna, εξήγησε στο Bloomberg ότι η αλλαγή αυτή αντανακλά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι «απαιτούν περισσότερα» από τους εργοδότες μετά την πανδημία. «Για τους αναζητούντες εργασία, η εταιρεία που προσφέρει Παρασκευή με πρόωρο σχόλασμα σηματοδοτεί ότι είναι ευέλικτη ως προς τη στάση της απέναντι στο ωράριο εργασίας και νοιάζεται για την ευημερία των υπαλλήλων της – δύο παράγοντες ύψιστης σημασίας στη σημερινή αγορά εργασίας» προσθέτει.

Οι εργοδότες είναι συνήθως μεσαίες και μεγάλες εταιρείες. Ανάμεσα τους ο προμηθευτής μόδας DCK Group που προσφέρει την πρόωρη έναρξη του Σαββατοκύριακου στον κατάλογο των παροχών του για μια θέση πτυχιούχου merchandising αλλα και η αεροδιαστημική εταιρεία Raytheon Technologies Corp  για τη θέση του διευθυντή συμβάσεων.

Οι εταιρείες δοκιμάζουν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, για να προσελκύσουν προσωπικό μπροστά στο ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας.

Η Έμμα, μια 21χρονη υπάλληλος σε μια εταιρεία μουσικών εκδόσεων στο Λονδίνο, της οποίας ο εργοδότης σχεδιάζει να χαλαρώσει το ωράριο εργασίας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα να τελειώνει νωρίτερα και να εκμεταλλεύεται τον καλύτερο καιρό.

Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη αμβλύνει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν 216.000 λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας στο εργατικό δυναμικό από ό,τι πριν από την πανδημία, γεγονός που καθιστά τη Βρετανία τη μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά που δεν έχει ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή