Kατά το ήμισυ μειώνεται η χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η επένδυση 10 δισ. δολαρίων από τη Microsoft για το OpenAI και των 6,5 δισ. από επιχειρηματικά κεφάλαια στην Stripe, αποτελούν τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις για τις start up εταιρείες φέτος.

Startups: Από τη θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ στο παγκόσμιο οικοσύστημα

Η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η οικονομική ύφεση επιβαρύνει τις αποτιμήσεις σε νεοσύστατους τεχνολογικούς ομίλους.

Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα venture funds (Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) επένδυσαν 76 δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, λιγότερο από τα μισά από τα 162 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Crunchbase.

Τα venture capital funds διαχειρίζονται τα λεφτά ιδιωτών για να τα επενδύσουν σε startups με αντάλλαγμα κάποιο ποσοστό επί της εταιρείας.

Αυτή η απότομη πτώση χρηματοδότησης συμαίνει, ότι παρά τις δύο τεράστιες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας φέτος, η πλειονότητα των νεοφυών εταιρειών δεν διαθέτει την ανάλογη ρευστότητα .

Χωρίς τη Microsoft με το OpenAI, το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ήταν το χειρότερο τρίμηνο για επιχειρηματικές επενδύσεις σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank που εστίαζε στις νεοφυείς επιχειρήσεις, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το σύστημα χρηματοδότησης νέων τεχνολογικών εταιρειών, συμπιέζοντας εκείνες που βασίζονταν στην τράπεζα, δήλωσε ο Gené Teare, ανώτερος συντάκτης δεδομένων στο Crunchbase.

Κατάρρευση αποτιμήσεων

Καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών συνεχίζει να μειώνει το κλίμα για επενδύσεις, χιλιάδες νεοσύστατες εταιρείες με επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια κατάρρευση των αποτιμήσεών τους και να αντιμετωπίσουν την αφερεγγυότητα.

«Ακόμη και πριν από την κατάρρευση του SVB, αυτό ήταν το χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον που είχε δει κανείς», δήλωσε ο Sam Yagan, ιδρυτής του ιστότοπου γνωριμιών OKCupid και τώρα επενδυτής σε εταιρείες start up.

Την πενταετία έως το τέλος του 2021, ο όγκος των επενδύσεων σχεδόν τετραπλασιάστηκε, καθώς τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών ανέπτυξαν περισσότερα κεφάλαια για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα πανεπιστήμια.

Έκτοτε, οι αποτιμήσεις σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που κάποτε ήταν οι αγαπημένοι επενδυτές της Silicon Valley έχουν χτυπηθεί. Το Stripe, αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αξίζει τώρα περίπου το μισό.

Κύμα πτωχεύσεων

Η τάση ανάγκασε ορισμένα επιχειρηματικά κεφάλαια να μειώσουν την αξία των εταιρειών που διατηρούνται στις αποτιμήσεις τους. Η Tiger εξάλειψε το ένα τρίτο, ή 23 δισεκατομμύρια δολάρια, από την αξία των start-up συμμετοχών της, συμπεριλαμβανομένης της Stripe και της μητρικής εταιρείας TikTok, ByteDance, νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με το Crunchbase, τα VC(επιχειρηματικά κεγάλαια) διατηρούν το ποσό ρεκόρ των  580 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά που έχουν συγκεντρώσει αλλά δεν έχουν επενδύσει ακόμη – στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Οι επενδυτές αναμένουν ένα κύμα πτωχεύσεων αργότερα φέτος, καθώς ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις ξεμένουν από μετρητά. Ο ιδρυτής ενός μεγάλου venture fund της Silicon Valley είπε: «Τα πράγματα είναι πολύ, πολύ δύσκολα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή