Αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μια επιπλέον ένδειξη ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού μειώνει τη ζήτηση στην οικονομία.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 239.000 αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Απριλίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 232.000 αιτήσεις για την αντίστοιχη περίοδο.

ΗΠΑ: Λιγότερες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Οι αιτήσεις παραμένουν ωστόσο κάτω από το επίπεδο των 270.000, η υπέρβαση του οποίου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα σηματοδοτούσε επιδείνωση της αγοράς εργασίας. Η έκθεση για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής έδειξε έναν σταθερό ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο και το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 3,5%, ενώ η αύξηση των μισθών παρέμεινε μέτρια επίπεδα.

Αν και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κάτω από τα 10 εκατομμύρια στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, υπήρχαν 1,7 κενές θέσεις για κάθε άνεργο εκείνο το μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει ορισμένους απολυμένους εργαζόμενους να βρουν δουλειά.

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών μετά την πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών τον περασμένο μήνα έχει οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κομμωτήρια νυχιών, θα επηρεαστούν από μια πιστωτική κρίση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της 2-3 Μαΐου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. Αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία αύξηση των επιτοκίων στην ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η Fed αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά ανέφερε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα να σταματήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 475 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο στο σημερινό εύρος 4,75%-5,00%.

Ο αριθμός των ανέργων που έλαβαν βοήθημα μετά από την πρώτη εβδομάδα ανεργίας μειώθηκε κατά 13.000 σε 1,810 εκατομμύρια κατά την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή