Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής ημιαγωγών είναι ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας European Chips Act, με την οποία η Γηραιά Ηπειρος επιδιώκει να βοηθήσει το μπλοκ να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Ασία και να εξασφαλίσει τον έλεγχο ενός κρίσιμου τμήματος της τεχνολογίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 27 κράτη – μέλη κατέληξαν σε συμφωνία και σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι οι νέοι κανόνες θα έχουν ως στόχο να διπλασιάσουν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της ΕΕ στους ημιαγωγούς από 10% σε 20% έως το 2030.

Ο ιδρυτής της Dell προβλέπει το μέλλον των PC – Τι λέει για την παραγωγή στην Κίνα

«Αυτή η συμφωνία είναι υψίστης σημασίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της ΕΕ σε ταραχώδεις καιρούς», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Έμπα Μπους. «Οι νέοι κανόνες αντιπροσωπεύουν μια πραγματική επανάσταση για την Ευρώπη στον βασικό τομέα των ημιαγωγών», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα Chips;

Το European Chips Act είναι ένα τεράστιο πακέτο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ (47 δισεκατομμύρια δολαρίων) που στοχεύει να εξασφαλίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να αποτρέψει τις ελλείψεις ημιαγωγών στο μέλλον και να προωθήσει τις επενδύσεις στη βιομηχανία.

Το Chips Act έχει τρεις κύριους στόχους:

  • Δημιουργία δυναμικότητας και καινοτομίας μεγάλης κλίμακας.
  • Αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Προετοιμασία της ΕΕ για πιθανές μελλοντικές κρίσεις εφοδιασμού.

Ο νόμος για τα Chips προβλέπει επενδύσεις 6,2 δισ. ευρώ για την προώθηση της εκβιομηχάνισης καινοτόμων τεχνολογιών, τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διασφάλιση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα δώσει επίσης κίνητρα για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και θα παρέχει ένα πλαίσιο για ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής για ασφάλεια του εφοδιασμού.

Τα κράτη μέλη θα συντονιστούν επίσης για την παρακολούθηση της προσφοράς και την πρόβλεψη τυχόν ελλείψεων, ανέφερε η Επιτροπή. Από την πρώτη ανακοίνωση του σχεδίου πέρυσι, η ΕΕ έχει ήδη προσελκύσει 90 δισεκατομμύρια έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες και ιδιωτικές δεσμεύσεις για βιομηχανική ανάπτυξη.

Γιατί έχει σημασία;

Τα Chips είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος των ηλεκτρονικών συσκευών. Χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από smartphone έως κονσόλες παιχνιδιών — αλλά και σε προϊόντα που δεν θα το περιμένατε, όπως αυτοκίνητα και ψυγεία.

Οι ημιαγωγοί, και η κυρίως αλυσίδα εφοδιασμού με έδρα την Ανατολική Ασία, αποτελούν ένα ακανθώδες ζήτημα για τις παγκόσμιες κυβερνήσεις μετά από μια έλλειψη που οδήγησε σε προβλήματα εφοδιασμού για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών.

Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε μια υπερβολική εξάρτηση σε κατασκευαστές από την Ταϊβάν και την Κίνα για εξαρτήματα ημιαγωγών. Η TSMC, ο γίγαντας των ημιαγωγών της Ταϊβάν, είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός μικροτσίπ.

Η Ευρώπη επιδιώκει να ελέγξει περισσότερο την αλυσίδα εφοδιασμού της για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους παράγοντες της αγοράς. Η κίνηση είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας από την ΕΕ για την επίτευξη «ψηφιακής κυριαρχίας», η οποία αναφέρεται στην ιδέα ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις κρίσιμες τεχνολογίες.

«Ο νόμος βάζει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή τεχνολογιών αιχμής που είναι απαραίτητες για την πράσινη και ψηφιακή μας μετάβαση», επεσήμανε η Μπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης