Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποσύνδεσης από την Κίνα θα ήταν «καταστροφική», καθώς είπε ότι τα μέτρα εθνικής ασφάλειας που στοχεύουν το Πεκίνο δεν είχαν σχεδιαστεί για να «πνίξουν» την κινεζική οικονομία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε μια ομιλία της την Πέμπτη, κάλεσε για μια «εποικοδομητική και δίκαιη» οικονομική σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να επιδιορθώσει τις άσχημες σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων.

Γέλεν: Το ΔΝΤ διαθέτει επαρκείς πόρους αλλά χρειάζεται μεταρρυθμίσεις των ποσοστώσεων

Καταστροφικός διαχωρισμός

Η Γέλεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν στοχευμένα μέτρα εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν προσπαθούν να υπονομεύσουν την κινεζική οικονομική ανάπτυξη. «Οι ΗΠΑ θα διεκδικήσουν για τον εαυτό τους όταν διακυβεύονται τα ζωτικά μας συμφέροντα», δήλωσε. «Αλλά δεν επιδιώκουμε να «αποσυνδέσουμε» την οικονομία μας από την οικονομία της Κίνας. Ένας πλήρης διαχωρισμός των οικονομιών μας θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο χώρες.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αποσταθεροποιητικό για τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, ενώ η υπουργός Οικονομικών ζήτησε μια «υγιή οικονομική σχέση» και περιέγραψε την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα όπως η μακροοικονομία και η κλιματική αλλαγή, η ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins επικεντρώθηκε επίσης έντονα στις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Κίνα. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους για να αντισταθούν στις «άδικες» οικονομικές πολιτικές της Κίνας, είπε.

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ιδίων και των συμμάχων τους και θα απωθήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας όταν χρειαστεί. «Θα επικοινωνήσουμε ξεκάθαρα στη ΛΔΚ τις ανησυχίες μας», είπε η Γέλεν, προτού προσπαθήσει να καθησυχάσει την Κίνα ότι δεν προσπαθεί να υπονομεύσει τη χώρα. «Ακόμη και αν οι στοχευμένες ενέργειές μας μπορεί να έχουν οικονομικές επιπτώσεις, υποκινούνται αποκλειστικά από τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και τις αξίες μας. Στόχος μας δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα», είπε.

Οι ημιαγωγοί

Αναφερόμενη στους ελέγχους των εξαγωγών που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς και σε άλλα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, η Γέλεν είπε ότι η προστασία ορισμένων τεχνολογιών από τον κινεζικό στρατό είναι «ζωτικού εθνικού συμφέροντος». Αλλά είπε ότι αυτές οι προσπάθειες «δεν ήταν σχεδιασμένεςγια να καταπνίξουν τον οικονομικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Κίνας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίστευε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να «διαχειριστούν την ευθύνη των οικονομικών μας σχέσεων», πρόσθεσε, αλλά το αν θα συνεργαστούν για να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομική πρόοδο εξαρτάται από το πώς θα ενεργούσαν και οι δύο χώρες τα επόμενα χρόνια.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η Γέλεν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμβιβαστούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Με τα μάτια μας, ο κόσμος είδε την κυβέρνηση της ΛΔΚ να κλιμακώνει την καταστολή της στο εσωτερικό», είπε. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η σχέση «χωρίς όρια» της Κίνας με τη Ρωσία ήταν μια «ανησυχητική ένδειξη για τον τερματισμό του πολέμου [της Ουκρανίας]».

Ταυτόχρονα, κάλεσε την Κίνα να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για να βοηθήσει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. «Η συμμετοχή της Κίνας είναι απαραίτητη για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Αλλά για πάρα πολύ καιρό, δεν έχει κινηθεί με ολοκληρωμένο τρόπο», τόνισε.

Η Γέλεν επέκρινε τις κινεζικές προσπάθειες να εκμεταλλευτεί την οικονομική της δύναμη «για να εξαναγκάσει τους ευάλωτους εμπορικούς εταίρους». «Το πρόσχημα της Κίνας για αυτές τις ενέργειες είναι συχνά εμπορικό», είπε. «Αλλά ο πραγματικός στόχος της είναι να επιβάλει συνέπειες σε επιλογές που δεν της αρέσουν – και να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να συνθηκολογήσουν με τις πολιτικές της απαιτήσεις».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι και οι δύο χώρες «πρέπει να μπορούν να συζητούν ειλικρινά δύσκολα ζητήματα». Όταν ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στη G20 τον Νοέμβριο, «έριξαν στο τραπέζι» μια σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου που θα ξεκινούσαν με τον Άντονι Μπλίνκεν, υπουργό Εξωτερικών, που θα ταξίδευε στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο.

Αυτό το σχέδιο όμως ανατράπηκε, όταν το κατασκοπευτικό μπαλόνι εμφανίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ και ο Μπλίνκεν ακύρωσε την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα από έναν αξιωματούχο του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά σε ένα σπάνιο θετικό σημάδι, ανώτεροι αξιωματούχοι του τμήματος εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της Elizabeth Economy, ταξίδεψαν αυτό το μήνα στο Πεκίνο για συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη αργότερα φέτος από την Gina Raimondo, γραμματέα εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή