Προς πώληση βγαίνει η έπαυλη 12 υπνοδωματίων της JPMorgan, αξίας 93,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Fortune.

Ο μεγιστάνας Mike Jatania θέλει να πουλήσει την πολυτελή κατοικία που βρίσκεται δυτικά του Λονδίνου.

Πολυτελείς κατοικίες: Ποια είναι τα 9 κορυφαία χαρακτηριστικά τους

Το αρχοντικό

Το αρχοντικό σπίτι  στο Denham του Buckinghamshire – 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Λονδίνου – θα βει προς πώληση την επόμενη εβδομάδα για 75 εκατομμύρια στερλίνες  μέσω των Knight Frank, Savills και Beauchamp Estates. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι η οικογένεια Jatania, η οποία έχτισε μια περιουσία στα καλλυντικά και πούλησε την επωνυμία προσωπικής περιποίησης Lornamead στην ανταγωνιστική της Li & Fung  για σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να αποκτάς ένα αρχοντικό σπίτι με αυτές τις ανακτορικές διαστάσεις που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με μια βασιλική κατοικία», είπε ο Τζέιμς Κρόφορντ, συνεργάτης  του Knight Frank. «Από την εποχή της Αγγλοσαξονίας, μέχρι τους σημερινούς πωλητές, υπάρχουν μόνο επτά ιδιοκτήτες στο Denham Place».

Η προγραμματισμένη πώληση έρχεται 23 χρόνια αφότου ο Jatania αγόρασε το ακίνητο από την British American Tobacco, η οποία απέκτησε το κτίριο ως χώρο γραφείων μετά την εξαγορά 5,1 δισεκατομμυρίων λιρών της αντίπαλης Rothmans. Το σπίτι — το οποίο διαθέτει αίθουσα κινηματογράφου με θέμα τον Τζέιμς Μποντ και κοκτέιλ μπαρ — νοικιάστηκε από τον Αμερικανό τραπεζίτη J.P.Morgan και τον συμπαραγωγό του James Bond, Χάρι Σάλτζμαν.

Ξένοι επενδυτές

Ο Jatania αναμένει από έναν διεθνή αγοραστή να αγοράσει το Denham Place, καθώς η αδυναμία της λίρας έναντι του δολαρίου στρέφει περισσότερους παγκόσμιους επενδυτές στα πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου – ιδίως από τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

«Στο κεντρικό Λονδίνο, άνθρωποι όπως ο Ken Griffin και άλλοι διαχειριστές hedge funds έχουν αγοράσει ακίνητα, οπότε είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί θα το κοιτάξουν», είπε ο Jatania, η οποία τώρα κατοικεί στο Μονακό και επενδύει σε έργα ακινήτων όπως το Regent’s Crescent στο Λονδίνο. «Υπάρχει επίσης πολύς πλούτος που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή και γνωρίζουμε ότι οι οικογένειες εκεί έχουν μια παράδοση να αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο».

Οι πλούσιοι αγοραστές που εξαρτώνται λιγότερο από το χρέος βοήθησαν τα πιο ακριβά σπίτια του Λονδίνου να αψηφήσουν την επιβράδυνση της στεγαστικής αγοράς της Βρετανίας, η οποία αντιμετωπίζει αναστάτωση καθώς προσαρμόζεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού. Οι νέες τιμές πώλησης για κατοικίες άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών ήταν 74% υψηλότερες το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο πριν από την Covid, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φέτος από την εταιρεία ερευνών LonRes.

Η ασφαλέστερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων

Επιπλέον, το 17% των ατόμων εξαιρετικά υψηλής περιουσίας αγόρασαν τουλάχιστον ένα σπίτι πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Knight Frank. Τα οικιστικά ακίνητα θεωρούνται ως η ασφαλέστερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για πλούσιους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα, και κατατάσσονται πάνω από τον χρυσό και τα ομόλογα, αντίστοιχα.

«Η ζήτηση για ακίνητα αυτού του είδους είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Crispin Holborow, συνεπικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Savills. «Υπήρξε ένα διευρυνόμενο ενδιαφέρον από τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου για ακίνητα εποχής στο Ηνωμένο Βασίλειο»,ανέφερε.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων αγοραστών και πωλητών στο Λονδίνο διευρύνεται. Πάνω από τους μισούς υποψήφιους αγοραστές που αναζητούσαν ένα εξαιρετικό ακίνητο στην πρωτεύουσα ανέμεναν έκπτωση τουλάχιστον 5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σύγκριση με 6% το ίδιο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με έκθεση της Savills που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή