Αντιμέτωπη με τρία μεγάλα εμπόδια βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, και η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο για την αντιμετώπισή τους, υποστήριξε ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Κολεγίου Κουίνς στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη την ικανότητα της Federal Reserve να περιηγηθεί μέσα σε αυτό το τρίλημμα [της] σταθερότητας των τιμών, της ισχυρής αγοράς εργασίας και επίσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε την Πέμπτη στο Bloomberg Television .

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα κατέστρεψε τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο. Στο εξωτερικό, η Credit Suisse εξαγοράστηκε από την UBS λόγω ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη υγεία του ελβετικού δανειστή.

Ωστόσο, ο ελ Εριάν, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας δεν υποφέρει από κρίση, αλλά από «τριγμούς», προσθέτοντας ότι αυτό που πολλοί αναφέρουν ως πιστωτική κρίση μοιάζει περισσότερο με συρρίκνωση.

Η πιστωτική κρίση είναι σε ολόκληρη την οικονομία, ενώ η συρρίκνωση έχει πιο άνιση κατανομή, με τις μικρές επιχειρήσεις να πλήττονται περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσθεσε. Εκτίμησε επίσης ότι η αυτή η πιστωτική συρρίκνωση θα έχει παρόμοια επίδραση στην οικονομία που έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Κατηγορίες στην Fed

O κορυφαίος οικονομολόγος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στόχος της Fed για μείωση του πληθωρισμού στο 2% δεν είναι ρεαλιστικός και έχει επικρίνει αυστηρά την πολιτική της. Πρόσφατα μάλιστα ανέφερε ότι μικτά μηνύματα της κεντρικής τράπεζας απειλούν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.

«Πραγματικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και δεν χρειάζεται να είναι», είχε γράψει τον περασμένο μήνα σε άρθρο του στο Bloomberg .

«Για μία ακόμα φορά οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ τροφοδότησαν σημαντική αστάθεια στις αγορές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την οικονομική ευημερία όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ελ-Εριάν: Η Fed θα βυθίσει τη οικονομία σε «καταστροφική ύφεση»

Ο Ελ Εριάν πιστεύει ότι τα μπερδεμένα μηνύματα της Fed αφήνουν τους αξιωματούχους της τράπεζας μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν τι προεξοφλεί η αγορά εφαρμόζοντας μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούν τις οδηγίες της Fed για μικρότερες αυξήσεις ή να ακολουθήσουν τις προηγούμενες οδηγίες με κόστος  την ύφεση της οικονομίας. Οποιοδήποτε μονοπάτι θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της Fed, πρόσθεσε ο Ελ Εριάν.

«Η εναλλακτική της συνέχισης ως έχει αυξάνει τις προκλήσεις για μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει μια σημαντική πράσινη μετάβαση, την αλλαγή της παγκοσμιοποίησης και των αλυσίδων εφοδιασμού, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την επιδείνωση της ανισότητας εισοδήματος, πλούτου και ευκαιριών», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ