Εκατομμύρια νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος στη Βρετανία, των οποίων οι αποταμιεύσεις τα είχαν κρατήσει σχετικά απρόσβλητα από την κρίση κόστους ζωής πέρυσι, θα μπορούσαν τώρα να δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Μια έκθεση της εταιρείας Oxford Economics και της Hargreaves Lansdown διαπίστωσε ότι ενώ σχεδόν το 90% των οικογενειών με το χαμηλότερο εισόδημα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν όταν ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι, πολλοί από εκείνους με μεσαίο εισόδημα βρίσκονται φέτος στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Βρετανία: Κοντά σε συμφωνία για τους μισθούς Royal Mail και συνδικάτο ταχυδρομικών

Μείωση της αγοραστικής δύναμης

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών έδειξε ότι τα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά περίπου 6,2%, 1.077 στερλίνες ετησίως, το 2023-24.

Το προηγούμενο φθινόπωρο η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετες πληρωμές σε μετρητά συνολικού ύψους έως 900 στερλινών για οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, το 2023-24. Σύμφωνα με το NIESR, αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση ορισμένων πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, τα πλουσιότερα νοικοκυριά λαμβάνουν λιγότερη βοήθεια για να καλύψουν τις εκτοξευόμενες τιμές. «Φυσικά [οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα] εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση. Ας μην προσποιούμαστε ότι είναι εύκολο, αλλά η βοήθεια σε μετρητά θα κάνει τη διαφορά σε αυτά τα φτωχότερα νοικοκυριά [. . .] ενώ τα άτομα με μεσαίο εισόδημα δεν έχουν τη βοήθεια, αλλά αντιμετωπίζουν όλο το κόστος», δήλωσε ο Adrian Pabst, οικονομολόγος στο NIESR.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2022, ο  «μίνι» προϋπολογισμός του τότε υπουργού οικονομικών Kwasi Kwarteng ώθησε τα ήδη αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πέρα ​​από το 6%.

Με περίπου 1,4 εκατομμύρια βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών να «μπαίνουν» σε κυμαινόμενο επιτόκιο φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, πολλοί θα μπορούσαν να δουν τις μηνιαίες πληρωμές τους να αυξάνονται.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι παρέμεινε απροσδόκητα υψηλός στο 10,1%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων και καθιστώντας πιο πιθανό ότι η BoE θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Το βάρος στους Millenials και την Gen Z

Η μέση διετής συμφωνία σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων στις αρχές του 2021 ήταν 2,57%, σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών Moneyfacts. Δύο χρόνια αργότερα, το επιτόκιο για τις οικογένειες λόγω αναχρηματοδότησης εκτοξεύτηκε στο 5,32%.

«Σε συνδυασμό με την κρίση κόστους ζωής, τις υψηλές τιμές ενέργειας, μαζί με τον πληθωρισμό, και η στέγαση θα μπορούσε πλέον να γίνει απρόσιτη για πολλούς, χωρίς να αφήνει άλλη επιλογή από το να πουλήσουν », δήλωσε ο Iain Swatton, επικεφαλής στεγαστικών δανείων στο Dashly.

Η συμπίεση των οικονομικών σημαίνει ότι ο αριθμός των κατόχων στεγαστικών δανείων που κινδυνεύουν να αθετήσουν τις πληρωμές τους θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια του 2023, περιλαμβάνοντας 425.000 επιπλέον νοικοκυριά, σύμφωνα με την Oxford Economics και το Hargreaves Lansdown.

Το αυξανόμενο κόστος είναι πιθανό να έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και στις νεότερες γενιές. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 46% εκατό της αγοράς, η έκθεση δείχνει ότι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων millennial και Gen Z θα επωμιστούν το 61% της αύξησης του κόστους στέγασης.

Τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς έδειξαν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό των κατόχων στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση περέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ο ρυθμιστικός φορέας άρχισε την καταγραφή το 2007, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή