Κατά τη συνάντηση των συμμάχων της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, συζητήθηκε, εκτός της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, και το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας στο ΝATO. «Η Ουκρανία απομένει να γίνει μέλος της Συμμαχίας σχεδόν μόνο de jure – στην πραγματικότητα, η χώρα είναι ήδη βαθιά ενσωματωμένη στο ΝATO», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Η πολιτική κατεύθυνση του Κιέβου είναι προδιαγεγραμμένη και η ουδετερότητα της χώρας δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

«Αβάσιμη σεναριολογία» η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για επικεφαλής του ΝΑΤΟ

[…] Είναι δε ακριβώς η ελεγχόμενη, μετρημένη παράδοση όπλων στην Ουκρανία που αποδεικνύει τον εποπτικό ρόλο του ΝATO σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς η υποστήριξη προς το Κίεβο είναι τεράστια και πολυσχιδής, όμως, ταυτοχρόνως, η Συμμαχία στερεί από τη χώρα τις επιθετικές δυνατότητες που θα της επέτρεπαν να φτάσει βαθιά στα ρωσικά εδάφη – ακριβώς προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση […] Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑTO, αλλά αυτό θα πάρει καιρό. Στην παρούσα συγκυρία, είναι αδύνατον να προβλεφθεί η αντίδραση της Μόσχας και απαιτείται χρόνος προκειμένου η Ρωσία να συνειδητοποιήσει το αναπόφευκτο».

Αντιστοίχως υψηλής δυσκολίας είναι και η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.E. «Αναμφίβολα, η χώρα ανήκει στην Ευρώπη και αξίζει κάθε αλληλεγγύη. Αλλά, όπως διδάσκει και η τρέχουσα διαμάχη γύρω από τα γεωργικά προϊόντα, η ένταξή της στην Ένωση θα είναι δαπανηρή και επικίνδυνη. Παρ’ ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, […] οι αναταραχές της αγοράς, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τα σιτηρά, αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση μια ήπια πρόγευση των οικονομικών συνεπειών που θα μπορούσε να έχει η ένταξη για την Ε.Ε., αλλά και για την ίδια την Ουκρανία. Η απορρόφηση μιας χώρας με 44 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία διαθέτει έναν τεράστιο γεωργικό τομέα και μία σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη από τον πόλεμο βιομηχανία θα είναι ένα έργο γενεών που θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

Πηγή: Deutsche Welle/Γιώργος Πασσάς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα