Ο κόσμος των startup είχε μια δύσκολη χρονιά: μαστίζεται από μαζικές απολύσεις, πτώση των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη χαοτική κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας…

Καθώς η ύφεση της αγοράς παρατείνεται και τα μετρητά των επενδυτών είναι δύσκολο να βρεθούν, περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις θα αρχίσουν να ξεμένουν από χρήματα, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από venture θα αναγκαστούν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα συμφωνήσουν σε χαμηλότερη αποτίμηση από αυτή που εξασφάλιζαν κάποτε, μια συμφωνία που ονομάζεται down round, την οποία φοβούνται τόσο οι ιδρυτές όσο και οι επενδυτές.

ΗΠΑ: Πανικός στις νεοφυείς επιχειρήσεις από τις αναταράξεις στη Silicon Valley Bank

«Δεν είχαμε συμπίεση σε τιμές όπως αυτή, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι ένα απόλυτο λουτρό αίματος», δήλωσε ο Κάμερον Λέστερ, παγκόσμιος συνεπικεφαλής των τεχνολογικών μέσων και της επενδυτικής τραπεζικής τηλεπικοινωνιών στο Jefferies, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα, ακόμη και σε χαμηλότερη αποτίμηση, είναι οι τυχερές. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είσαι επιζών», είπε ο Λέστερ.

Ψαλίδι στις αποτιμήσεις

Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι περίπου το 7,5% όλων των κύκλων χρηματοδότησης επιχειρηματικών συμμετοχών στις ΗΠΑ ήταν καθοδικοί, σύμφωνα με το PitchBook – αριθμός που αναμένει ότι θα αυξηθεί. Εταιρείες υψηλού προφίλ όπως ο χρηματοοικονομικός γίγαντας Stripe Inc., η σουηδική startup πληρωμών Klarna Bank AB και η εταιρεία ασφαλείας Snyk έχουν ήδη προβεί σε περικοπές αποτίμησης και άλλες όπως το Blockchain.com λέγεται ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για να κάνουν το ίδιο.

Ενώ πολλές εταιρείες έχουν μειώσει το κόστος και έχουν αναλάβει χρέη για να αποφύγουν τη συγκέντρωση χρημάτων με δυσμενείς όρους, αυτές οι τακτικές καθυστερήσεων έχουν όρια.

Περισσότερες από 400 εταιρείες – το ένα τρίτο όλων των startups unicorn, με αξία 1 δισεκατομμυρίου $ ή περισσότερο – δεν έχουν συγκεντρώσει νέα χρηματοδότηση από το 2021 σύμφωνα με το PitchBook. Αυτός είναι πολύς χρόνος για μια εταιρεία που δεν πραγματοποιεί ακόμη κέρδη, αξιοποιώντας τα μετρητά που έφερε από προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης. Οι περισσότερες εταιρείες που υποστηρίζονται από venture συνήθως αντλούν κέρδη κάθε ένα ή δύο χρόνια και περίπου το 94% των μονόκερων τεχνολογίας είναι ασύμφοροι σύμφωνα με το PitchBook.

«Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες μου θυμίζουν τη Σκωτσέζικη αριστοκρατία που δεν έχει συγκεντρώσει χρήματα εδώ και επτά γενιές», δήλωσε ο Mathias Schilling, συνιδρυτής της εταιρείας venture Headline. «Κάθονται και πίνουν σαμπάνια ενώ βρέχει από την οροφή».

Ορισμένες μεγάλες startups έχουν ήδη δεχτεί το χτύπημα. Η Stripe ολοκλήρωσε μια συμφωνία χρηματοδότησης με την αποτίμησή της στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το ήμισυ της αποτίμησης του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups