Στο χειρότερο έτος χρηματοδότησης από το 2015 βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, γεγονός που αποτελεί ένα ανησυχητικό σημάδι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα επενδυτικά κεφάλαια  στην Ευρώπη συγκέντρωσαν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,72 δισεκατομμύρια δολάρια) από ετερόρρυθμους εταίρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας PitchBook. Από το 2019, είχαν συγκεντρώσει επενδυτικά αποθεματικά άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Start Ups: Η χρηματοδότηση από τα επιχειρηματικά κεφάλαια μειώθηκε κατακόρυφα φέτος [Γράφημα]

Ο κίνδυνος για τις start ups

Μια πιο αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά και τα αυξανόμενα επιτόκια έκαναν τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των εταιρειών επιχειρηματικού κινδύνου, να υποχωρήσουν.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, σημειώνοντας πτώση 57% από το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το PitchBook. Ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα – όπως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών – ήταν επίσης λιγότερο ενεργά στην Ευρώπη στις αρχές του 2023.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

«Οι επενδυτές είναι πιο προσεκτικοί με τα κεφάλαιά τους», δήλωσε η Nalin Patel, η αναλύτρια του PitchBook που συνέταξε την έκθεση. «Ο πληθωρισμός, ο πολιτικός κίνδυνος, τα επιτόκια – πυροδοτούν το κοκτέιλ των προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις σε τεχνολογία και η συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σημείωσαν επίσης κατακόρυφη πτώση με την έναρξη του έτους. Οι αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 37 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο ποσό τα τελευταία 13 τρίμηνα. Ο κλάδος επλήγη σκληρά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η Ευρώπη έχει επίσης υποφέρει από έλλειψη τεχνολογικών συμφωνιών. Η έκθεση της PitchBook μέτρησε μόλις 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ επιχειρηματικών κεφαλαίων για εξαγορές τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μείωση 70% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή