Αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές των ΗΠΑ τον Μάρτιο και η ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών είχε σαν αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το εμπορικό έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 8,1% διαμορφούμενο στα 84,6 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με τον Μάρτιο του 2022.

Οι αδύναμες αμερικανικές εξαγωγές επιβαρύνουν το εμπορικό έλλειμμα

Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,9 δισ. δολάρια στα 172,7 δισ. δολάρια, βρίσκοντας στήριξη από τα βιομηχανικά προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται το αργό πετρέλαιο, τα μηχανοκίνητα οχήματα καθώς και τα καταναλωτικά αγαθά. Αντιθέτως οι εξαγωγές των τροφίμων υποχώρησαν κατά 4,5%.

Υποχώρηση σημείωσε από την άλλη η αξία των εισαγωγών προϊόντων κατά 2,5 δισ. δολάρια στα 257,3 δισ. δολάρια, χάρη στη μείωση των βιομηχανικών προμηθειών, των κεφαλαιουχικών αγαθών και άλλων αγαθών. Στον αντίποδα οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε επίσης ότι τα αποθέματα του χονδρικού εμπορίου σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Μάρτιο μετά από παρόμοια άνοδο τον Φεβρουάριο. Αναφορικά με το λιανικό εμπόριο σημείωσαν άνοδο 0,7% μετά από ήπια ενίσχυση 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Εξαιρουμένων των μηχανοκίνητων οχημάτων, τα αποθέματα της λιανικής ανέκαμψαν 0,4% μετά από πτώση 0,1% τον Φεβρουάριο. Αυτή η συνιστώσα συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται πριν από τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών εκτιμήσεων της κυβέρνησης αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αύριο Πέμπτη.

Το εμπόριο συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Οι επενδύσεις στα αποθέματα ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters με οικονομολόγους, το ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το α΄ τρίμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή