Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί στρέφονται στην ατομική αποταμίευση για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη διαβίωσή τους αφού βγουν στη σύνταξη. Η τάση αυτή αναπτύσσεται ραγδαία όσο οι εταιρικές συντάξεις εκλείπουν, τα κεφάλαια της κοινωνικής ασφάλισης σταδιακά εξαντλούνται και ο πληθωρισμός «καλπάζει».

Ποιο είναι όμως το ποσό όμως μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό ή επαρκές για τη ζωή στη σύνταξη;

Συντάξεις: Το ποσό που εκτιμούν ότι χρειάζονται οι επενδυτές για άνετα γηρατειά

Η μεγάλη εικόνα

Το GOBankingRates πραγματοποίησε πρόσφατα δημοσκόπηση για να καταγράψει τα ποσά που έχουν αποταμιεύσει οι κάτοικοι των ΗΠΑ για τη συνταξιοδότηση.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι μόνο το 14% των Αμερικανών έχουν αποταμιεύσει 100.000 δολάρια ή περισσότερα στους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους. Στην πραγματικότητα, περίπου το 78% των Αμερικανών έχουν αποταμιεύσει 50.000 δολάρια ή λιγότερα για τη συνταξιοδότηση.

Αλλά, όπως αναφέρεται, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν αποταμιεύσει τίποτα ακόμα. Σχεδόν το 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν αρχίσει καθόλου να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση.

Οι ερωτηθέντες ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν τις περισσότερες αποταμιεύσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 36% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει αποταμιεύσει 100.000 δολάρια ή περισσότερα, και σχεδόν το 24% δεν έχει αποταμιεύσει τίποτα απολύτως.

Έρχονται περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση

Με το 64% των Αμερικανών άνω των 65 ετών να έχουν αποταμιεύσει μόλις 100.000 δολάρια ή λιγότερα για τη συνταξιοδότησή τους, οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα εξαρτηθούν από την Κοινωνική Ασφάλιση για να ζήσουν στη σύνταξη. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων συνταξιούχων μπορεί να εξαρτάται από την Κοινωνική Ασφάλιση ως τη μόνη πηγή εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δηλώσει ότι αναμένει να περικόψει τις παροχές έως και 22% ως το έτος 2034. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί που δεν αποταμιεύουν αρκετά τώρα μπορεί να δουν τις παροχές τους να περικόπτονται μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στη σύνταξη, καθιστώντας δυσκολότερη τη μετέπειτα ζωή τους.

Μαραθώνιος

Δίνοντας συμβουλές για το πώς μπορεί να είναι αποτελεσματική η διαδικασία αποταμίευσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν μαραθώνιο και όχι ένα σπριντ. Σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fidelity, οι Αμερικανοί θα πρέπει να στοχεύουν στην αποταμίευση τουλάχιστον του 15% του εισοδήματός τους προ φόρων για τη συνταξιοδότηση. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ο «μαραθώνιος» αυτός θα ξεκινήσει στην ηλικία των 25 ετών και ότι κανείς θα εργάζεται με πλήρες ωράριο και χωρίς διαλείμματα ανεργίας μέχρι την ηλικία των 67 ετών.

«Εάν ξεκινάτε [τον εργασιακό βίο] αργότερα, ίσως χρειαστεί να αποταμιεύσετε περισσότερα. Εάν ξεκινάτε στην ηλικία των 30 ετών, η Fidelity συνιστά να αποταμιεύετε τουλάχιστον το 18% του εισοδήματός σας προ φόρων – εάν δεν αρχίσετε να αποταμιεύετε πριν από την ηλικία των 35 ετών, αποταμιεύστε έως και το 23% του εισοδήματός σας προ φόρων.

»Φυσικά, το πόσα χρειάζεστε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το προσδόκιμο ζωής σας, τα έξοδα διαβίωσης κατά τη συνταξιοδότηση και άλλους παράγοντες. Αλλά αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να σας βοηθήσουν να μπείτε στο σωστό δρόμο», σημειώνεται.

Συμβουλές

Ειδικοί του κλάδου, δίνοντας συμβουλές στους εργαζόμενους για τα ποσά που πρέπει να αποταμιεύσουν για την περίοδο μετά τη συνταξιοδότηση, δίνουν τις εξής συμβουλές:

  • Mike Hunsberger – Next Mission Financial Planning: «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Το κρίσιμο πράγμα είναι απλώς να το κάνετε. Ξεκινήστε να αποταμιεύετε μόλις το 1% του εισοδήματός σας, κατά προτίμηση σε έναν αφορολόγητο ή φορολογικά προνομιούχο λογαριασμό. Στη συνέχεια, κάθε χρόνο την 1η Ιανουαρίου, αυξήστε το 1%. Αυτή θα είναι μια μικρή αύξηση που πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε.» Αυτή η στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη συνήθεια της αποταμίευσης. Παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεστε ότι κάνετε μια χαραμάδα στη σύνταξη, χτίζετε μια βάση για να αρχίσει να λειτουργεί ο σύνθετος τόκος.
  • David E. Barfield – Datapoint Financial Planning: «Ένα ποσοστό αποταμίευσης 15% ή περισσότερο θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για κάποιον που θέλει να συνταξιοδοτηθεί στα μέσα της δεκαετίας των 60, και το ποσοστό αυτό θα πρέπει να είναι 25% ή περισσότερο για όποιον φιλοδοξεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίς». Ο καθορισμός ενός ποσοστιαίου στόχου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλετε στην άκρη τις αποταμιεύσεις για τη συνταξιοδότηση και να δώσετε προτεραιότητα στον προϋπολογισμό σας.
  • Larson Patty – Rothman Investment Management: «Δημιουργήστε ένα οικονομικό σχέδιο ή συνεργαστείτε με έναν οικονομικό σύμβουλο για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικονομικό σχέδιο. Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας για να επιβεβαιώσετε πού πηγαίνουν οι πόροι σας. Πληρώστε πρώτα τον μελλοντικό σας εαυτό. Αφήστε τις δαπάνες σας να υπολείπονται του εισοδήματός σας και επενδύστε τη διαφορά. Ξεκινήστε νωρίς. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να αποταμιεύετε για τη συνταξιοδότηση, τόσο λιγότερα δολάρια χρειάζεται να στερείστε κατά τη διάρκεια του εργασιακού σας βίου για να επιτύχετε το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, η καλύτερη ημέρα για να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό και την αποταμίευση είναι η σημερινή.»

«Ξεκινήστε τώρα»

«Η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση είναι απαραίτητη. Πολλοί Αμερικανοί είναι απλά πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κενό», καταλήγει το δημοσίευμα. «Εάν έχετε ακόμη χρόνο για αποταμίευση, μπορείτε να έχετε τεράστιο αντίκτυπο στις αποταμιεύσεις σας για συνταξιοδότηση, ξεκινώντας από τώρα. Η απλή δέσμευση να βάζετε στην άκρη ένα ποσοστό του εισοδήματός σας για τη συνταξιοδότηση μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα μέχρι να φτάσετε στην ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»