Σε εθνικοποίηση όλων των αγωγών φυσικού αερίου της σκοπεύει να προχωρήσει η Νορβηγία εντός των επόμενων πέντε ετών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας.

Το σχέδιο εθνικοποίησης θα παρείχε στη Νορβηγία μεγαλύτερο έλεγχο στις εγχώριες υποδομές ζωτικής σημασίας. Εμπόδιο σε μια άμεση εθνικοποίηση αποτελούν οι υπάρχουσες συμβάσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να λήξουν μέχρι το 2028. Μετά από αυτό το έτος, η Νορβηγία θα μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιό της.

Φυσικό αέριο: Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ

Κορυφαίος προμηθευτής της Γερμανίας

Η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας πέρυσι, ξεπερνώντας τη Ρωσία, με τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας να μειώνονται κατά 12,3%. Η Νορβηγία παρείχε στη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – το 33% του συνόλου της ποσότητας φυσικού αερίου που εισήγαγε το 2022, ενώ το μερίδιο της Ρωσίας στη γερμανική αγορά μειώθηκε στο 22% πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur στις αρχές Ιανουαρίου.

Επίσης, τον Ιανουάριο, η Νορβηγία αποκάλυψε τα σχέδιά της να αντλήσει τις τρέχουσες υψηλές ποσότητες φυσικού αερίου για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια -μέχρι το 2028- καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης υποσχέθηκαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και την παράταση της διάρκειας ζωής των κοιτασμάτων από τα οποί εξορύσσουν αυτήν τη στιγμή.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας ήταν 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υψηλότερη το 2022 από ό,τι το 2021, με το φυσικό αέριο να αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της. «Η παραγωγή φυσικού αερίου προβλέπεται να παραμείνει περίπου στα επίπεδα του 2022 για τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια», δήλωσε η διεύθυνση τον Ιανουάριο.

Χρήση δικαιώματος επανακρατικοποίησης

Το υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Νορβηγίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ήδη ενημερώνει τους κατόχους άδειας εκμετάλλευσης ότι η χώρα θέλει «να κάνει χρήση του δικαιώματος επανακρατικοποίησης με τη λήξη της σχετικής αδειοδότησης», προσθέτοντας ότι «επιθυμεί πλήρη κρατική ιδιοκτησία των κεντρικών τμημάτων του νορβηγικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου».

Υπό κρατικό έλεγχο στη Νορβηγία βρίσκονται επίσης η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telenor και ο πετρελαϊκός γίγαντας Equinor.

Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας ανήκει επί του παρόντος στην Gassled μέσω μιας συνεργασίας δεκαετιών από υπεράκτιους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ένας από τους συνιδιοκτήτες της Gassled, τόνισε στο Reuters, την Παρασκευή, ότι έμεινε έκπληκτος από την απόφαση της Νορβηγίας να προχωρήσει σε εθνικοποίηση του δικτύου αγωγών.

Η Νορβηγία κατέχει ήδη μερίδιο 46,7% στην Gassled μέσω των κρατικών εταιρειών, Petoro και Equinor, οι οποίε αμφότερες κατέχουν μερίδια στην Gassled.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια