![Ρωσία: Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου μέχρι την επιβολή του εμπάργκο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/tanker-3-scaled.jpg)
Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλασσίων οδών προς την Ευρώπη ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο το 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πλέον, οι ποσότητες έχουν περιοριστεί σε μόλις 830.000 βαρέλια την ημέρα, και αυτά με μοναδικό προορισμό της Βουλγαρία.
Ντίζελ: Η διέξοδος της Ρωσίας προς Κίνα και Ινδία πιέζει τα κέρδη των διυλιστηρίων
Η σταδιακή κατάρρευση των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη
Το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης των εξαγωγών ρωσικού αργού από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να «τα σπάνε» με τη Ρωσία μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, τόσο πριν την επιβολή κυρώσεων όσο και πολύ περισσότερο μετά από την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής αργού από την ΕΕ, μπορεί να συνοψιστεί σε έξι ημερομηνίες σταθμούς, αποτυπώνοντας τη διαδρομή από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και εξής. Συγκεκριμένα:
- Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε ο ημερήσιος μέσος όρος εξαγωγών αργού προς την ΕΕ βάσει δεδομένων 4 εβδομάδων ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. βαρέλια
- Μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, ο μέσος ημερήσιος όρος εισαγωγών ρωσικού αργού διά θαλάσσης από την ΕΕ διαμορφώνεται σε 1,54 εκατ. βαρέλια.
- Στις 8 Απριλίου 2022 οι αντίστοιχες ποσότητες πέφτουν σημαντικά σε 900.000 βαρέλια την ημέρα, με τη Λιθουανία τη Φινλανδία και την Εσθονία να μειώνουν στο μισό τις ποσότητες αργού που εισήγαν από τη Ρωσία.
- Στις 10 Ιουνίου, η ΕΕ εισάγει 1,28 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από τα οποία περίπου το 1/3 ήτοι 470.000 βαρέλια προορίζονται για την Ιταλία.
- Η 4η Νοεμβρίου 2022 είναι η ημερομηνία σταθμός κατά την οποία η Ευρώπη ανακοινώνει την απαγόρευση της ειασγωγής ρωσικού αργού διά θαλάσσης. Οι εισαγωγές διαμορφώνονται σε 800.000 βαρέλια.
- Στις 5 Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκές χώρες θέτουν σε ισχύ την απαγόρευση. Οι εισαγωγές περιορίζονται σε 220.000 βαρέλια την ημέρα, με μοναδικό πλέον ευρωπαίο εισαγωγέα ρωσικού αργού τη Βουλγαρία, η οποία εξαιρέθηκε για δύο χρόνια από την επιβολή εμπάργκο.

Η Ρωσία σε αναζήτηση αναπλήρωσης
Στο στόχαστρο των βαριών δυτικών οικονομικών κυρώσεων και του εμπάργκο στους υδρογονάνθρακές της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ασία.
Η Ινδία και η Κίνα, χώρες με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών στις οποίες υπολογίζει η Μόσχα προκειμένου να αντισταθμίσει τα συμβόλαια που έχασε στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Μαρτίου ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με ινδική εταιρία προκειμένου να «αυξήσει σημαντικά» τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου.
Επίσης, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έφεραν στην επιφάνεια με μεγαλύτερη ένταση τα σχέδια αξιοποίησης του θαλάσσιου διαδρόμου της Αρκτικής για να έρθουν πιο κοντά τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Στη συνάντηση Πούτιν – Σι στα τέλη Μαρτίου συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης του NSR.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών μέσω της Αρκτικής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πούτιν, οι δύο χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κοινή οργάνωση-ομπρέλα που θα ελέγχει την κυκλοφορία στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό (NSR).
«Βλέπουμε τη συνεργασία με τους κινέζους εταίρους για την ανάπτυξη των μεταφορών μέσω του NSR ως πολλά υποσχόμενη. Οπως είπα, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα κοινό σώμα εργασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής», δήλωσε ο Πούτιν.
Άλλωστε, σχετικές συζητήσεις για την αξιοποίηση του NSR έγιναν και κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ρώσου υπουργού Ανάπτυξης Alexei Chekunkov νωρίτερα στην Ινδία, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, μπορεί αυτές να επέτρεψαν στη Μόσχα να αναπληρώσει εν μέρει τις αγορές που έχασε στην Ευρώπη, όμως η εξάρτησή της από χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην Ασία επέτρεψε στην Κίνα και στην Ινδία να διαπραγματευθούν μειωμένες τιμές.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ