Αλλαγή σχεδίων, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, επήλθε στον χρόνο έναρξης του υπερπολυτελούς τουριστικού resort της αλυσίδας One & Only στην Αττική με την επωνυμία «Aesthesis». Αντί για τις αρχές της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα «αποκαλυπτήρια» του ultra luxury ξενοδοχείου στα πρώην «Αστέρια Γλυφάδας» μετατίθενται- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- για μερικούς μήνες αργότερα.

Τα Αστέρια Γλυφάδας ως case study, ο μαραθώνιος της Αγοράς Μοδιάνο και ένα διεθνές deal με ελληνικές προεκτάσεις

Η μετάθεση επιβεβαιώνεται και από δυο ακόμη στοιχεία: Εάν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει δωμάτιο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα (όπως πράξαμε εμείς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ) θα διαπιστώσει ότι διαθεσιμότητα υπάρχει από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης, σε περίπτωση που θέλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την μονάδα μέσα από το νούμερο που είναι διαθέσιμο, η γραμμή «γυρνάει» στη μονάδα της αλυσίδας στο… Ντουμπάι!

Για την ιστορία να πούμε ότι η βραδιά στο One & Only «Aesthesis» για ολόκληρο τον Οκτώβριο κοστολογείται στα 1.260 ευρώ, και πέφτει στα 720 ευρώ από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 ενώ επανέρχεται στα 1.320 ευρώ από τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου.

Πηγές με γνώση του project επισημαίνουν πως η μετάθεση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω καθυστερήσεων στο κατασκευαστικό κομμάτι. «Οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές σε τέτοιου είδους έργα», όπως λένε, «είναι ιδιαίτερα υψηλές και για αυτό δεν αποκλείονται και οι αποκλίσεις στην ολοκλήρωσή τους». Άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις να οφείλονται εν μέρει και στην εκτόξευση του κόστους των οικοδομικών υλικών.

Ο «ΟΤ» απευθύνθηκε στην Grivalia Hospitality, ιδιοκτήτρια του project κατά 100% για σχολιασμό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση από την εταιρεία. Η αίσθηση πάντως που υπάρχει είναι πως η επένδυση θα προχωρήσει, έστω και με ελαφρά καθυστέρηση.

Η επένδυση στα «Αστέρια», σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, περιλαμβάνει τη δημιουργία περίπου 128 πολυτελών δωματίων, αλλά μόνο για τα 12 θα χρειάζεται να πάρει ασανσέρ ο πελάτης, 12 σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και spa, beach club, kids club και γυμναστήριο.

Επιπλέον, στην έκταση των 280 στρεμμάτων μόνο 25 στρέμματα θα δομηθούν. Σε όλα τα υπόλοιπα θα φυτευτούν 200.000 φυτά και δέντρα. Το πολυτελές θέρετρο θα απευθύνεται σε πολύ εύπορους επισκέπτες, προσφέροντας ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό με το υπάρχον τουριστικό προϊόν της χώρας.

Γεμίζει η χώρα «5άστερα»

Ο κλάδος της φιλοξενίας συνολικά αλλάζει και στρέφεται σε περισσότερα… αστέρια, στοχεύοντας σε επισκέπτες με πιο βαριά πορτοφόλια. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των 5στερων μονάδων ανήλθε σε 744 όταν δέκα χρόνια πριν ήταν μόλις 343 ενώ προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στον OT ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της HOTREC, Αλέξανδρος Βασιλικός, τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις στις υποδομές των ελληνικών ξενοδοχείων, με περίπου 1 δισ. ευρώ κεφάλαια να δαπανώνται κάθε χρόνο.

Επενδύσεις που άργησαν… 30 χρόνια

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να στραφεί στον ποιοτικό τουρισμό, χάνοντας σημαντικό έδαφος έναντι των βασικών ανταγωνιστών της. Που δεν είναι άλλοι από την Ισπανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. «Αργήσαμε να πιάσουμε το νόημα για πολλούς και διάφορους λόγους …», σημειώνουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό έρχονται με καθυστέρηση 30 χρόνων.

Στην προσπάθεια αυτή, «αρωγός» στέκονται ισχυρά funds του εξωτερικού που βλέπουν ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Goldman Sachs. Ο κολοσσός της Wall Street σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στην Χαλκιδική για την πλήρη ανακαίνισή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες