Η Sinopec και η TotalEnergies SE είναι μεταξύ των εταιρειών που διεξάγουν συνομιλίες για επενδύσεις στην ανάπτυξη του «project Jafurah» στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς το βασίλειο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο γαλλικός και ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός βρίσκονται σε ξεχωριστές συζητήσεις με τη Saudi Aramco σχετικά με τα σχέδια που μπορεί να περιλαμβάνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων για την εξαγωγή του καυσίμου ως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Και προσθέτουν ότι στο πλαίσιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος η Aramco επιδιώκει να συγκεντρώσει συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αναζήτηση επενδυτών

Η Saudi Aramco αναζητά μετοχικούς επενδυτές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη του έργου σε μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία έχει προσεγγίσει εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλα μεγάλα κεφάλαια που επενδύουν σε υποδομές για να προσφέρουν μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία όπως έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αγωγούς και εργοστάσια υδρογόνου, ανέφερε το Bloomberg τον Δεκέμβριο. Η επενδυτική τράπεζα Evercore Inc. συμβουλεύει την Aramco για τα σχέδια.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Οι εκπρόσωποι της Aramco και της TotalEnergies δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η China Petroleum & Chemical Corp., όπως είναι επίσημα γνωστή η Sinopec, δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού μέσω email που έγιναν κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ημέρας της Εργασίας στην Κίνα.

«Έδωσαν τα χέρια» Ιράκ και TotalEnergies για επένδυση «μαμούθ» 27 δισ. δολαρίων

Αύξηση της ζήτησης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, με επικεφαλής τα ευρωπαϊκά έθνη που παραδοσιακά προμηθεύονταν από τη Ρωσία. Αυτό οδήγησε τα κράτη του Κόλπου να ξεκινήσουν φιλόδοξα σχέδια για να επεκτείνουν την παραγωγή τους σε φυσικό αέριο.

Η Σαουδική Αραβία έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά τα έχει εκμεταλλευτεί ελάχιστα στο παρελθόν. Τώρα, η Jafurah αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής του Ριάντ για διαφοροποίηση των εξαγωγών του πέρα ​​από το πετρέλαιο.

Μια απόφαση για την κατασκευή τερματικού σταθμού εξαγωγής LNG θα σήμαινε μια στροφή για την Aramco. Η εταιρεία είπε πρόσφατα ότι η πλειονότητα του φυσικού αερίου από τη Jafurah και άλλα κοιτάσματα θα χρησιμοποιηθεί για την εγχώρια αγορά και για την παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Στο παρελθόν, η Aramco έχει συνάψει κοινοπραξίες με εταιρείες όπως η Shell Plc και η TotalEnergies για την εξερεύνηση και τη γεώτρηση φυσικού αερίου εντός των συνόρων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια