Σε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για την αναβίωση ενός έργου ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε «βαλτώσει» εδώ και καιρό κατέληξε η γαλλική πετρελαϊκή TotalEnergies, σε μια συμφωνία που η Βαγδάτη ελπίζει ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην εκ νέου προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ιράκ: Σταματούν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν μέσω Τουρκίας

Η συμφωνία που υπεγράφη με την TotalEnergies το 2021 αφορούσε την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αρχική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότιο Ιράκ, σε διάστημα 25 ετών.

Ωστόσο, το έργο έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους της σύμβασης.

Η συμφωνία

Μετά την ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, την Τρίτη, ότι εν τέλει συμφώνησε να συμμετάσχει στο έργο με μικρότερο ποσοστό από αυτό που ζητούσε αρχικά, η TotalEnergies ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα κατέχει το 45% των μετοχών, με την QatarEnergy να κατέχει το υπόλοιπο 25% και την κυβέρνηση της χώρας να ελέγχει το 30% του έργου.

Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ιρακινή κυβέρνηση «αποτελεί ισχυρό και θετικό μήνυμα για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα».

Το ολοκληρωμένο έργο Gas Growth Integrated Project αποσκοπεί στη βελτίωση του εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, μεταξύ άλλων με την ανάκτηση αερίου που φλέγεται σε τρία πετρελαϊκά πεδία, για την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η TotalEnergies δήλωσε ότι θα αναπτύξει επιπλέον έναν ηλιακό σταθμό ισχύος 1 GW για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιφερειακό δίκτυο της Μπασρά, καλώντας τη σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power να συμμετάσχει στο έργο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή