Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να προσφέρει στον αστέρα του ποδοσφαίρου, Λιονέλ Μέσι, ένα ετήσιο συμβόλαιο 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να παίξει με τη Saudi Pro League αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε η Telegraph.

Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύεται ο πατέρας του Μέσι, θα ξεπερνούσε κατά πολύ τη συμφωνία που υπέγραψε ο Κριστιάνο Ρονάλντο για να παίξει στη Σαουδική Αραβία έως το καλοκαίρι του 2025, η οποία ξεπερνά τα 200 εκατ. δολ.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Προκαλεί ίλιγγο το αστρονομικό ποσό της διαμονής του στη Σαουδική Αραβία!

Ο Αργεντινός πρωταθλητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου τιμωρήθηκε την Τρίτη από την τωρινή του ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν για δύο εβδομάδες αφού ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία χωρίς άδεια από τη διοργάνωση. Ο Μέσι είχε προηγουμένως συμφωνήσει σε μια καταρχήν συμφωνία για να παραμείνει στην PSG, αλλά μετά την πειθαρχική δίωξη, δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, ανέφερε το BBC.

Το deal αυτό είναι η τελευταία κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για να ανατρέψει τον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Εκτός από την πρόσφατη μεταγραφή του Ρονάλντο, η χώρα χρηματοδότησε το πρωτάθλημα γκολφ LIV και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της αγόρασε την ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.

Το δυτικό προφίλ

Η Σαουδική Αραβία βλέπει στο όνομα αυτών των μεγάλων αστέρων όπως ο Ρονάλντο και ο Μέσι ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον δυτικό κόσμο καθώς και σε κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού της που θέλει να το πετύχει μέσω του ποδοσφαίρου.

Η φιλοδοξία των διοικούντων της χώρας να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2030 (μαζί με Ελλάδα και Αίγυπτο) έγινε ακόμα μεγαλύτερη βλέποντας τη δημοσιότητα και την προβολή που πήρε το Κατάρ από τη δική του διοργάνωση, του πρώτου Μουντιάλ στον αραβικό κόσμο.

Οι Σαουδάραβες μπορεί να είναι βασιλιάδες όσον αφορά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά έχουν καταλάβει καλά ότι τη δημοφιλία που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο σε όλη τη χώρα δεν θα τη βρουν πουθενά αλλού.

Η ενασχόλησή τους με τα σπόρ και κυρίως με το ποδόσφαιρο μόνο τυχαία δεν είναι και η αγορά της Νιούκαστλ από το Personal Investment Fund (PIF), τον κρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις, και μόνο τυχαίο δεν είναι το δημοσίευμα των «International Business Times» πριν λίγο καιρό, που αναφέρει ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει την απόκτηση και της Ιντερ έναντι συνολικού τιμήματος 885 εκατ. ευρώ. Αλλα σενάρια τον θέλουν να ενδιαφέρεται και για τη Μαρσέιγ.

Κινήσεις που φυσικά είχαν κάνει νωρίτερα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Μάντσεστερ Σίτι και το Κατάρ με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Δεδομένου ότι λεφτά (αποδεδειγμένα) υπάρχουν το  ζητούμενο δεν είναι τα οικονομικά κέρδη από την εισβολή τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά η διαφήμιση και η προβολή του κράτους μέσω αυτών.

Παράλληλα οι Σαουδάραβες φροντίζουν από τώρα να κινήσουν τις διαδικασίες μετασχηματισμού των οικονομιών τους επενδύοντας σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Με την αγορά δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη αποκτούν επιρροή στους πολυάριθμους φιλάθλους τους, περιμένοντας στη συνέχεια αυτοί να αποτελέσουν τους επισκέπτες των εντυπωσιακών τουριστικών projects που υλοποιούν στις χώρες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport