Σχέδια προκειμένου να περιορίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια αναφορικά με την εγκατάσταση μονάδων ηλιακής ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Γερμανία διά στόματος του υπουργού Ενέργειάς της. Τα σχέδια αυτά έρχονται κι ενώ στη χώρα οι εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά σημείωσαν νέο ρεκόρ κατά το α΄ τρίμηνο του 2023.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρόσθεσε 2,7 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 και βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τον στόχο των 9 GW που έχει τεθεί φέτος, από τα 7 GW το 2022.

Ηγέτιδα η Ελλάδα στις ΑΠΕ – Αποκαλυπτική διεθνής έρευνα

Στις δηλώσεις τους ο Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι για πρώτη φορά η νέα δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών που θα εγκαταστήσει η Γερμανία θα είναι διψήφια, ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της χώρας να καταστεί ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2045.

Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει στη Γερμανία 215 GW ηλιακής ενέργειας έως το 2030, υπερτριπλασιάζοντας την υπάρχουσα χωρητικότητα σε επτά χρόνια.

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η διαδικασία σχεδιασμού και έγκρισης για τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια και σε άκτιστα ακίνητα.

Πολλές από τις αλλαγές αφορούν ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικά ζητήματα που είχαν σημαντική αποτρεπτική επίδραση στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες που επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια, ενώ άλλα μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στη Γερμανία και στην εκπαίδευση των εργαζομένων για την εγκατάσταση τους.

Η ηλιακή ενέργεια ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 23% από την αιολική ενέργεια. Η χώρα στοχεύει να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από όλες τις μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030.

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green