Κατά 20% έχει εκτιναχθεί η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών από την έναρξη της πανδημίας, και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 23%, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (IPS) και τους Patriotic Millionaires, οι οποίοι προτρέπουν τακτικά τις κυβερνήσεις να βάλουν να πληρώνουν περισσότερους φόρους.

Η έκθεση, η οποία μελέτησε τα δεδομένα Wealth-X σχετικά με τη σχετική καθαρή αξία των ιδιοκτητών τζετ και των χρηστών της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, αναφέρει ότι πάνω από το ένα τέταρτο —26%— των «εξαιρετικά πλούσιων» ιδιοκτητών ιδιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει κληρονόμησαν τον πλούτο τους. Και η διαπίστωση αυτή οδηγεί την Kalena Thomhave, μία εκ των συντακτών της μελέτης,  να επινοήσει έναν όρο για τη μάστιγα που θολώνει τους ουρανούς: «Η ρύπανση των κληρονόμων».

Μιλώντας με 233 εκατομμυριούχους: Πώς έγιναν πλούσιοι

Πολλές οικογενειακές δυναστείες βασίζονται σε ιδιωτικά τζετ για μεγάλο μέρος των μετακινήσεών τους.

Γιατί οι διάσημοι του Χόλιγουντ σπεύδουν να… ξεφορτωθούν τις επαύλεις τους

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι ιδιωτικές πτήσεις, είναι εξαιρετικά επιβλαβείς  από περιβαλλοντική άποψη. Τα ιδιωτικά τζετ εκπέμπουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερους ρύπους από τα εμπορικά αεροπλάνα ανά επιβάτη, σύμφωνα με την έκθεση, και εκτιμάται ότι το 1% των ανθρώπων είναι υπεύθυνο για περίπου το ήμισυ του συνόλου των εκπομπών άνθρακα των αερομεταφορών.

«Καμία σημασία»

Αυτό δεν φαίνεται να έχει σημασία για τους πιο πλούσιους ανθρώπους. «Οι υπερπλούσιοι θεωρούν ότι ο χρόνος τους είναι ανώτερος […] και οι επακόλουθες εκπομπές, οι οποίες είναι τεράστιες, δεν τους επηρεάζουν απαραίτητα», λένε στο Fortune ο έτερος συντάκτης της έκθεσης IPS, Omar Ocampo .

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, τις περισσότερες φορές, οι ιδιωτικές πτήσεις είναι μόνο ένας από τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι μολύνουν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με μελέτη της Oxfam, οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους εκπέμπουν, κατά μέσο όρο, πάνω από 1 εκατομμύριο φορές το διοξείδιο του άνθρακα κάθε χρόνο από το 90% του πληθυσμού.

Τείνουν επίσης να επενδύουν σε εταιρείες που παράγουν περισσότερες εκπομπές, διαπίστωσε η Oxfam. Κάθε χρόνο, η κλίμακα των εκπομπών που προέρχονται από επενδύσεις δισεκατομμυριούχων ισοδυναμούσε με το σύνολο των εκπομπών άνθρακα από τη Γαλλία.

Το ότι τα ιδιωτικά τζετ έρχονται μια ντουζίνα ανάμεσα στους δυναστικά πλούσιους «καταδεικνύει την αδικία του σημερινού μας συστήματος: Οι δυναστείες οικογενειακού πλούτου σχηματίζονται όταν οι πλούσιοι αφιερώνουν τους πόρους τους για να προστατεύσουν τον πλούτο και τις κληρονομιές τους από τη φορολογία», λένε οι Thomhave και Ocampo . «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις για τους υπερπλούσιους, αλλά οδηγεί σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους υπόλοιπους από εμάς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green