Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας και αναθεώρησε τις οικονομικές της προβλέψεις, για να αποκλείσει πλέον την πιθανότητα ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, όπως αναφέρει το CNBC.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 7-2 υπέρ της αύξησης του βασικού τραπεζικού επιτοκίου από το 4,25% στο 4,5%, καθώς επανέλαβε τη δέσμευσή της να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Οι Βρετανοί εργαζόμενοι υφίστανται την πιο ραγδαία φτωχοποίηση στις χώρες της G7 [Γράφημα]

Υψηλός πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% ετησίως τον Μάρτιο, λόγω των επίμονα υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, αμετάβλητος από την ετήσια άνοδο του Φεβρουαρίου.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποχωρούν.

Ωστόσο, θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως στην έκθεση του Φεβρουαρίου, πέφτοντας στο 5,1% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 3,9%.

Αποκλείει την ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένει πλέον η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθει σε ύφεση φέτος, σύμφωνα με τις ενημερωμένες προβλέψεις ανάπτυξης στη συνοδευτική Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται τώρα να παραμείνει σταθερό κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 0,9% έως τα μέσα του 2024 και 0,7% έως τα μέσα του 2025. Το νεότερο έντυπο του ΑΕΠ της χώρας θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Η οικονομία έχει δείξει μέχρι στιγμής εκπληκτική ανθεκτικότητα στην απόκρουση μιας ευρέως αναμενόμενης ύφεσης, με πτώση του ενεργειακού κόστους και δημοσιονομική ώθηση που ανακοινώθηκε στον εαρινό προϋπολογισμό της κυβέρνησης και βελτιώνει τις προοπτικές.

«Η πορεία της ζήτησης είναι πιθανό να είναι ουσιαστικά ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν στην Έκθεση του Φεβρουαρίου, αν και εξακολουθεί να είναι υποτονική από τα ιστορικά πρότυπα», αναφέρει η έκθεση.

«Υπήρξαν θετικά νέα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την παγκόσμια δραστηριότητα, με το παγκόσμιο ΑΕΠ που σταθμίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένεται τώρα να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης».

«Οι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά, ελλείψει περαιτέρω σοκ, είναι πιθανό να υπάρξει μόνο μικρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη σύσφιξη των πιστωτικών όρων που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα», τονίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή