Οριακές μεταβολές σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και αξιολογούν τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για το μέλλον της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,392% ενώ του 2ετούς ενισχύθηκε σχεδόν κατά μια μονάδα βάσης στο 3,912%.

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις

Οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς οι βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε αύξηση 0,2% σε μηναία βάση τον Απρίλιο, χαμηλότερη από την αύξηση 0,3% που ανέμεναν προηγουμένως οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  διαμορφώθηκε σε 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι 5% που ήταν οι προβλέψεις. Από τον Μάρτιο σημείωσε αύξηση 0,4%, η οποία ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να επηρεάσουν τις επερχόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επβραδύνει την οικονομία από τον Μάρτιο του 2022. Οι ανησυχίες σχετικά με το ότι αυτό οδηγεί σε ύφεση έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την τελευταία συνεδρίασή της, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της μπορεί να διακοπεί σύντομα, αλλά ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και οι αποφάσεις πολιτικής παραμένουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι τιμές των εισαγωγών σκαρφάλωσαν 0,4% τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την πρώτη άνοδο το 2023. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν προβλέψει αύξηση 0,2% τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές