Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά εξισορρόπησε τους φόβους για την προσφορά έναντι των ανανεωμένων ανησυχιών  για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωναν άνοδο κατά  77 σεντς ή 1,03% στα 75,75 δολάρια το βαρέλι.  Τα futures του West Texas Intermediate (WTI) τα προθεσμιακά ενισχύονται κατά 83 σεντς ή 1,17% στα 71,69 δολάρια.

Wall Street: Θετικές προσπάθειες με το όριο χρέους στο επίκεντρο

Οι αναλυτές προβλέπουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει έλλειμμα στην προσφορά. Η πρόβλεψη στηρίζεται στην έκθεση του ΟΠΕΚ η οποία ανέφερε ότι η ομάδα παραγωγών αναμένει ότι η ζήτηση για το δικό της αργό την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

«Η αγορά πετρελαίου οδεύει προς  έλλειμμα προσφοράς, εφόσον ο ΟΠΕΚ τηρήσει τις τελευταίες περικοπές της παραγωγής του», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της PVM, Stephen Brennock.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές της Commerzbank σημειώνουν  ότι «το αναδυόμενο σημαντικό έλλειμμα προσφοράς επιβεβαιώνει την προσδοκία μας για αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του έτους».

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο – θα εισέλθουν σε ύφεση, με τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλονται και την αγορά να ανησυχεί ότι η τραπεζική κρίση θα πλήξει μια ακόμα περιφερειακή τράπεζα.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε  ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν χρηματοπιστωτική και οικονομική καταστροφή εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, δήλωσε την Παρασκευή η διοικητής της Fed Μισέλ Μπόουμαν, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία αυτού του μήνα δεν την έχουν πείσει ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές