Σε αυξημένη επαγρύπνηση παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς δεν εξέλιπαν οι παράγοντες που μπορεί πυροδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ένας από τους οποίους είναι η αύξηση των μισθών.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Nikkei, εξηγώντας πως, όσον αφορά τις επόμενες αποφάσεις της τράπεζας για τα επιτόκια, είναι συνάρτηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, της δυναμικής του δομικού πληθωρισμού και της δύναμης της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. «Αυτό θα υπαγορεύσει τις αποφάσεις μας στο μέλλον», τόνισε.

Λαγκάρντ: Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε – Δεν σταματάμε με τις αυξήσεις επιτοκίων

Για τους μισθούς

Αναφερόμενη στις διεκδικήσεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη για μισθολογικές αυξήσεις φάνηκε να τις θεωρεί δικαιολογημένες, καθώς πέρσι, όπως είπε, ήταν μια χρονιά κατά την οποία τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί», επικαλούμενη τα διψήφια ποσοστά αναπλήρωσης των απωλειών σε διάστημα 2 και 3 ετών σε Γερμανία και Ισπανία.

Δεν βλέπουμε ύφεση

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωζώνη η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει στο βασικό της σενάριο για το 2023 τέτοια εκτίμηση και ότι, μάλιστα, η περιοχή βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι φοβούνταν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πριν από έξι μήνες. «Τότε όλοι μιλούσαν τουλάχιστον για τεχνική ύφεση, και αυτό το αποφύγαμε τον χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά. Καθοριστικοί για αυτό ήταν δύο παράγοντες, σύμφωνα με την ίδια: η πτώση των τιμών της ενέργειας και η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ίδια αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων που, όπως είπε, δείχνουν πιο θετική ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν. Ξεκαθάρισε όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και ενδείξεων αδυναμίας στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Για το εάν η ΕΚΤ καθυστέρησε

Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε του χρόνου στον οποίο άνοιξε αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων η τράπεζα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «κινηθήκαμε με πολύ σκόπιμο και αποφασιστικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Θα μπορούσε να είχε γίνει λίγο νωρίτερα; Πιθανώς. Θα έκανε τεράστια διαφορά; Πιθανώς όχι. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, να τον επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% έγκαιρα, και έχουμε ήδη κάνει μια σημαντική προσαρμογή». Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε».

Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΑΡΡ) και το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς για την περίοδο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) η κα Λαγκάρντ παρέπεμψε στην ανακοίνωση διακοπής των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του APP από τον Ιούλιο του 2023. «Τίποτα περαιτέρω δεν έχει συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο – ούτε πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP, ούτε αλλαγή στη μελλοντική καθοδήγηση που έχουμε δώσει σε σχέση με το PEPP», είπε επί λέξει.

Για το ψηφιακό ευρώ

Για το ψηφιακό ευρώ η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι «το επόμενο βήμα θα είναι τον Οκτώβριο του 2023, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση – πειραματισμό με το ψηφιακό ευρώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επόμενης φάσης θα ελέγξουμε όλα τα πιθανά σφάλματα, τις πιθανές παγίδες, τις πιθανές ελλείψεις, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί σε διασυνοριακή βάση. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, θα ληφθεί η απόφαση εάν ξεκινήσει τελικά ή όχι. Δεν έχω καθορισμένη ημερομηνία, αλλά δεν θα με εξέπληξε αν ήταν το 2026 ή το 2027».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή