Στο κόκκινο οι αγορές στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα της κάλπης που δείχνει ότι η χώρα θα διεξάγει δεύτερο γύρο εκλογών με τον νυν πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται.

Η λίρα της Τουρκίας διατηρήθηκε κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, οι τιμές των κρατικών ομολόγων που αποτιμόνται σε δολάρια υποχώρησαν ενώ ανοδικά κινείται  το κόστος ασφάλισης του χρέους της χώρας αυξήθηκε.

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Διακόπηκαν οι συναλλαγές

Οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν επίσης σφυροκόπημα στις πρώτες συναλλαγές, με τον κύριο τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση που ξεπέρασε το 8%.

Η λίρα βρέθηκε στα 19,65 ανά δολάριο αφού έφθασε τα 19,70 στις προηγούμενες συναλλαγές, το πιο χα;μηλό  επίπεδό της από το χαμηλό ρεκόρ των 19,80 που σημειώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μετά τους φονικούς σεισμούς.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί κατά περισσότερο από 2%. Νωρίτερα διέκοψε τις συναλλαγές, όταν ο γενικός δείκτης του κατέγραψε πτώση 6,38% ή 306,03 μονάδες στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Aπογοητευμένοι οι επενδυτές

Ο Ερντογάν και ο αντίπαλος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προετοιμάζονται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, αφού κανένας από τους δύο δεν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Παρατηρητές δήλωσαν ότι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη επίδοση του Ερντογάν του έδωσε το προβάδισμα σε αυτή την κούρσα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη απογοήτευση για τους επενδυτές που ήλπιζαν σε μια νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και την επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική που υποσχέθηκε», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Tellimer.

Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια που εκδίδονται από την Τουρκία υποχώρησαν απότομα κατά περισσότερο από 7 σεντς, ενώ το spread των πενταετών συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit default swap)  της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 114 μονάδες βάσης (μ.β.) στις 606 μ.β., σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Ρίτσαρντ Μπριγκς, ανώτερος διαχειριστής κεφαλαίων της Candriam για το χρέος των αναδυόμενων αγορών, εξήγησε στο Reuters ότι τα αποτελέσματα είναι «σχεδόν σίγουρα αρνητικά για τις αγορές», καθώς μια νίκη του Ερντογάν θα μπορούσε να σημαίνει συνέχιση της οικονομικής ανισορροπίας, της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής και των δαπανηρών προσπαθειών για τη στήριξη της λίρας.

«Εάν η Τουρκία συνεχίσει να έχει μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μόλις οι ροές αυτές σταματήσουν ή αντιστραφούν, η πίεση στο νόμισμα και την οικονομία θα μπορούσε να είναι σοβαρή χωρίς ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό υπό την υπάρχουσα διοίκηση»προσθέτει.

Η JPMorgan  είχε προβλέψει ότι η λίρα θα μπορούσε να φτάσει τα 24-25 προς το δολάριο και οι υπολογισμοί της Goldman Sachs έδειξαν ότι η αγορά τιμολογούσε την αποδυνάμωση της λίρας κατά 50% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Τη Δευτέρα, οι δείκτες μεταβλητότητας της λίρας μειώθηκαν, υποδηλώνοντας ότι το νόμισμα θα μπορούσε να παραμείνει σταθερό.

Η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 5% από την αρχή του έτους και έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές