Άνοδο της τάξης του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ακόμη και μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που υποδαύλισε τις ανησυχίες για τη ζήτηση, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες ανταγωνίζονταν με τις προοπτικές στενότερης προσφοράς για αργότερα μέσα στο έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού  Brent αυξήθηκαν κατά 1,05 δολάρια ή 1,4% στα 75,96 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,13 δολάρια στα 71,99 δολάρια.

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προβλέπει ελλειμματικό ισοζύγιο ζήτησης – παραγωγής πετρελαίου και αύξηση τιμών

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 60% της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2023.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αναφέρει το Reuters, που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Επτά αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν μείωση κατά 900.000 βαρέλια.

Η συσσώρευση αποθεμάτων αργού προστέθηκε στις ανησυχίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις  για αύξηση 0,8%. Επιπλέον οι συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας επιβαρύνουν την αγορά μαύρου χρυσού.

Στην Κίνα, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο υπολείπεται των προβλέψεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία έχασε τη δυναμική της στις αρχές του δεύτερου τριμήνου.

«Οι αγορές βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης σχετικά με την έκβαση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης», εξηγεί η  ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights, Βαντάνα Χάρις. «Η δέσμη των κινεζικών μακροοικονομικών στοιχείων για τον Απρίλιο  επιβεβαίωσαν την αφήγηση μιας αποσπασματικής και αργής ανάκαμψης στη χώρα και συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα στην αγορά πετρελαίου» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές