Σε επίπεδα ρεκόρ των 102 εκατ. βαρελιών την ημέρα (bpd) προσδιορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο στη μηνιαία έκθεση Απριλίου, αναβαθμίζοντας κατά 200.000 bpd την πρόβλεψή του, ενώ αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο μετά τη μείωση της παραγωγής από τις χώρες του OΠΕK+.

Ρωσία: Στο υψηλότερο από την αρχή του πολέμου οι εξαγωγές πετρελαίου παρά τις κυρώσεις

Όπως επισημαίνει ο ΔΟΕ, το ισοζύγιο παραγωγής – ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο ενδέχεται να είναι σημαντικά ελλειμματικό δεδομένων και των τελευταίων περικοπών, ασκώντας πίεση στις τιμές του πετρελαίου. «Οι καταναλωτές που πολιορκούνται ήδη από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές, ιδίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», τονίζεται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Παραγωγή

Οι επιπλέον περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ θα μειώσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά 400.000 bpd μέχρι το τέλος του 2023. Στο διάστημα από Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο η αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. bpd από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+  δεν αντισταθμίζουν τη μείωση κατά 1,4 εκατ. bpd που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+.

Για το σύνολο του έτους, ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής επιβραδύνεται στα 1,2 εκατ. bpd έναντι 4,6 εκατ. bpd το 2022.

Ρωσία

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 χάρη στις αυξανόμενες ροές που επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι συνολικές αποστολές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,6 εκατ. bpd σε 8,1 εκατ. bpd.

Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ήταν 43% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Παγκόσμια αποθέματα

Τα παγκόσμια αποθέματα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά τον Φεβρουάριο μετά από άνοδο κατά 58 εκατομ. βαρέλια τον Μάρτιο.

Τα αποθέματα πετρελαίου εν πλω και τα εκτός ΟΟΣΑ αποθέματα μειώθηκαν κατά 11,5 εκατ. βαρέλια και 2,1 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα, ενώ τα συνολικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 8,8 εκατ. βαρέλια.

Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 9,6 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας το έλλειμμα έναντι του μέσου όρου της πενταετίας στα 7,5 εκατ. βαρέλια. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία δείχνουν μεγάλη πτώση 38,9 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο.

Ελλειμματική παραγωγή

Οι αιφνιδιαστικές περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το αναμενόμενο έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να τονώσουν τις τιμές του πετρελαίου σε μια περίοδο αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας, παρόλο που η βιομηχανική δραστηριότητα επιβραδύνεται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+ φαίνεται ισχυρή.

Η φαινομενική αδυναμία στη βιομηχανική δραστηριότητα επηρεάζει τη ζήτηση μαζούτ, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών και η προσωπική κατανάλωση οδηγούν την απορρόφηση βενζίνης και των αεροπορικών καυσίμων.

Η τελευταία μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατ. bpd από τον ΟΠΕΚ+  έρχονται να προστεθούν στην ανακοινωθείσα μείωση κατά 500.000 bpd από τη Ρωσία από τον Μάρτιο, η οποία έχει πλέον παραταθεί για το υπόλοιπο του έτους και μια μείωση κατά 2 εκατ. bpd στους στόχους που τέθηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Εφόσον η ζήτηση διαμορφωθεί στα επίπεδα που προβλέπει ο ΔΟΕ, επισημαίνεται ότι θα είναι πρόκληση για την αναμενόμενη παραγωγή με δεδομένες τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ που δεν αντισταθμίζονται από τη αύξηση των εκτός καρτέλ χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια