Λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, μια κρίσιμη συνάντηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα (25.05) στη γερμανική πρωτεύουσα μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Στην ατζέντα θα βρεθούν, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, «διμερή, διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα» κεκλεισμένων των θυρών. Νωρίς το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται με ενδιαφέρον η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία συνάδει με τις προσπάθειες που φαίνεται να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο ίδιος για πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, με τη μορφή μιας «ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης».

Κυπριακό: Η Γερμανία δεν συζητά σενάριο λύσης δύο κρατών

«Η Γερμανία καταβάλλει εδώ και καιρό προσπάθειες»

Σε ερώτημα της DW στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο σχετικά με το κατά πόσο «μπορεί η Γερμανία ή μια προσωπικότητα από τη Γερμανία να αναλάβει τον ρόλο αυτό», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν απάντησε ότι η Γερμανία «καταβάλλει εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Κρίστοφερ Mπούργκερ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανία στηρίζει λύση «ενός ή δύο κρατών στο νησί», επανέλαβε ότι η θέση της Γερμανίας για το Κυπριακό δεν έχει μεταβληθεί, ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ καθώς και ότι απορρίπτει την ιδέα μιας λύσης «δύο κρατών». Μάλιστα στην πορεία της ενημέρωσης, επανήλθε στο ζήτημα, διατυπώνοντας ρητά και διεξοδικά την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. «Υπάρχουν ρητά καταγεγραμμένες παράμετροι για την επίλυση του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές προβλέπουν επί της ουσίας μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας» ανέφερε παραπέμποντας στη συνέχεια στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η απερίφραστη θέση Σολτς τον περασμένο Νοέμβριο

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και τον περασμένο Νοέμβριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει με τον πρώην πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε πει εμφατικά ότι «η Γερμανία υποστηρίζει ρητά μια διζωνική, δικοινοτική λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Μάλιστα είχε δηλώσει τότε ότι θα ευχόταν «η αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό να αποκτήσει νέα δυναμική».

Η Γερμανία είναι έτοιμη «να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό» ανέφερε επίσης τον Νοέμβριο ο Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Θα θέλαμε να είμαστε όσο χρήσιμοι μπορούμε να είμαστε, όταν μας το ζητούν» είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί και πρόσφατη απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτημα της βουλευτού της Αριστεράς Σεβίμ Νταγντελέν σχετικά με τα «κατεχόμενα».Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση «η τουρκική θέση σε σχέση με το βόρειο τμήμα της νήσου Κύπρου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και θεωρεί αυτό το τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Μένει να φανεί την ερχόμενη εβδομάδα εάν ο Γερμανός καγκελάριος προτίθεται να συνδράμει έμπρακτα και άμεσα σε μια πιο συγκεκριμενοποιημένη, όπως διαφαίνεται, πρόταση της Λευκωσίας για μια νέα, ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση – πέραν των γνωστών διεθνών προσπαθειών σε επίπεδο ΟΗΕ – ασκώντας πίεση;

Θα καταφέρει η πλευρά της Λευκωσίας να πείσει το Βερολίνο για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας; Και θα μπορούσε να αναλάβει μελλοντικά έναν τέτοιο διαμεσολαβητικό ρόλο η Γερμανία ή κάποια πολιτική προσωπικότητα εκ Γερμανίας που διαθέτει σταθερά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές; Όλα αυτά βέβαια υπό μια σημαντική παράμετρο: από το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το πολιτικό σκηνικό στην Άγκυρα, την επομένη του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών.

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube