Ο κινεζικός όμιλος Zhejiang Geely Holding Group ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχώρησε στην αύξηση του πακέτου των μετοχών του στη βρετανική εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων σπορ Aston Martin σε ποσοστό περίπου 17%.

Η Geely Holding είχε πρώτα αποκτήσει τον έλεγχο του 7,6% της Aston Martin τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αύξηση του πακέτου των μετοχών της καθιστά την Geely Holding ως τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της Aston Martin, ενώ οι σχετικοί όροι της συμφωνίας ανακοινώθηκαν από την Aston Martin στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Λονδίνο: Μπογιά σε έκθεση της Aston Martin από τους Just Stop Oil

Τα πετροδολάρια της Σαουδικής Αραβίας

Υπενθυμίζεται πως στη μετοχική σύνθεση της Aston Martin είχε εισέλθει πέρυσι επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι συνομιλίες που «έτρεχαν» ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία έλαβε μια πολύτιμη ένεση ρευστότητας στο πλαίσιο της προσπάθειας της να διασφαλίσει νέα κεφάλαια ύψους 650 εκατ. στερλίνων, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της και να δρομολογήσει νέες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Saudi Public Investment Fund (PIF) επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αγόρασε μετοχές ύψους 78 εκατ. στερλίνων, ενώ κάλυψε και μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 575 εκατ. στερλίνων με την εξελίχθηκε στο δεύτερο κυριότερο μέτοχο της Aston Martin μετά το επενδυτικό fund της Yew Tree του Καναδού μεγιστάνα Λόρενς Στρολ. Το μερίδιο του Yew Tree θα μειωθεί από το 22% στο 18,3%.

Οι Σαουδάραβες με την δυναμική είσοδο τους πήραν δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Νέες επενδύσεις 

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν σε οικονομικό τέλμα, αδυνατώντας να επενδύσει τα κονδύλια που ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη νέων μοντέλων, κυρίως ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να κρατήσει την παρουσία της στον κλάδο διεθνώς. Μεγάλος της στόχος είναι η πλήρης στροφή στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 με σημείο αιχμής το πρόγραμμα Valkyrie που επικεντρώνεται σε υβριδικά σπορ αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή