Οι αρχές της Αλμπέρτα ελπίζουν ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι προβλέψεις για βροχές της μετεωρολογικής υπηρεσίας, από  την ερχόμενη εβδομάδα, θα βοηθήσουν τους πυροσβέστες που δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Καναδά.

Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης ξηρασίας, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως ένα μέτωπο που πιθανόν θα μετακινηθεί στην επαρχία την Κυριακή, θα φέρει την πολυαναμενόμενη ανακούφιση, όπως ενημέρωσε η Κρίστι Τάκερ, διευθύντρια ενημέρωσης στο Alberta Wildfire.

«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι μια σταθερή βροχόπτωση με διάρκεια που θα πέσει στο δάσος και στο έδαφος», είπε η Τάκερ. «Αυτό θα μας βοηθήσει περισσότερο από μια σύντομη κακοκαιρία που θα συνοδευόταν με κεραυνούς οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες πυρκαγιές στα δάση».

Κλιματική αλλαγή: Στο έλεος της ξηρασίας πολλές περιοχές της Γαλλίας

Η Αλμπέρτα υφίσταται και διακοπές στην παραγωγή ενέργειας, πολλές κατοικημένες περιοχές έχουν εκκενωθεί ενώ επιβαρυμένος είναι και ο ατμοσφαιρικός αέρας μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται για μέρες.

Τεράστια αύξηση καμένων εκτάσεων

Φέτος, οι αρχές πυρόσβεσης της καναδικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν σε 496 πυρκαγιές που κατέκαψαν περισσότερα από 842.000 εκτάρια, σε σύγκριση με μόλις 459 εκτάρια το 2022.

«Το σύνολο των καμένων εκτάσεων φέτος είναι σχεδόν 2.000 φορές μεγαλύτερο από πέρυσι», πρόσθεσε η Τάκερ.

Οι αρχές έκλεισαν ορισμένα πάρκα και χώρους κατασκήνωσης στην Αλμπέρτα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και της Ημέρας της Βικτώριας. Το Σαββατοκύριακο των διακοπών, όταν οι κάτοικοι παραδοσιακά πηγαίνουν για κάμπινγκ ή απολαμβάνουν άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, συνήθως παρατηρείται αύξηση των εποχικών δασικών πυρκαγιών, μερικές από τις οποίες προκαλούνται κατά λάθος από ανθρώπους.

Οι πυρκαγιές του Καναδά κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στις πολιτείες των ΗΠΑ, όπως σε Μινεσότα, Νεμπράσκα, Ιλινόις, Ουισκόνσιν, Ουαϊόμινγκ, Γιούτα, Ουάσιγκτον και Κολοράντο, προκαλώντας προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα σε ορισμένες περιοχές.

Πάνω από 2.800 πυροσβέστες από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν μάχη με περίπου 91 ενεργές πυρκαγιές το Σάββατο.

Οι πυρκαγιές αποτελούν crash test και για τις ικανότητες της πρωθυπουργού της Αλμπέρτα, Danielle Smith στη διαχείριση καταστροφών, ενόψει των περιφερειακών εκλογών στις 29 Μαΐου.

Πρόβλημα στην παραγωγή ενέργειας

Αρκετές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να επανεκκινήσουν σποραδικά την παραγωγή τους στην Αλμπέρτα λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το φυσικό αέριο που ρέει από τον Καναδά στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο μόλις 7,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd), πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 8,4 bcfd που εξήχθησαν από την αρχή του 2023 και 9,0 bcfd το 2022, σύμφωνα με τη Refinitiv .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green