Κατά τα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας, πολλοί νέοι εκδήλωσαν απέχθεια για εργασία στις ΗΠΑ εφόσον αυτή δεν αμειβόταν με έναν ικανοποιητικό επίπεδο μισθού και ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, με την έννοια του σεβασμού των δικαιωμάτων του εργαζομένου και της μη ύπαρξης οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων (φυλετικές, φύλου, κοινωνικές).

Η παραίτηση αυτή από την εργασία στις ΗΠΑ συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο εργατικό δυναμικό από 64% στο 62%. Βέβαια, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το φαινόμενο της παραίτησης που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ εξαπλώθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, για τους λόγους των χαμηλών αμοιβών, των εξοντωτικών ωραρίων, της εργασιακής έντασης, του άγχους, κ.λπ., το φαινόμενο της παραίτησης παρατηρείται στον τουρισμό (το 2022 υπήρχαν 50.000 κενές θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι το 2023 οι κενές θέσεις θα είναι 80.000), με τους εργαζομένους να υποστηρίζουν ότι επιθυμούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, διαμονής και καλύτερες αμοιβές.

Επίσης το ίδιο φαινόμενο, λόγω της τετράωρης εργασίας, του διακεκομμένου ωραρίου, των χαμηλών αμοιβών κ.λπ., παρατηρείται και στον κλάδο των σούπερμάρκετ, με γενικότερο «μακροπρόθεσμο κίνδυνο», μεταξύ άλλων, την επέκταση του φαινομένου και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών χαμηλής συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.

Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης είναι ομότ. καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων