Η Microsoft φαίνεται ότι απέφυγε έναν ακόμη… νομικό σκόπελο στην προσπάθειά της να εξαγοράσει την Activision Blizzard, δημιουργό της δημοφιλούς σειράς βιντεοπαιχνιδιών Call of Duty, καθώς αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά σε μήνυση που είχαν καταθέσει ιδιώτες παίκτες με απώτερο σκοπό να μπλοκάρουν την συμφωνία.

Η μήνυση των συγκεκριμένων ιδιωτών εναντίον της Microsoft κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν μία απόφαση που θα χαρακτήριζε την συμφωνία επιβλαβή για τον ανταγωνισμό.

Η συμφωνία που επιθυμεί… διακαώς η Microsoft

Στην απόφαση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η περιφερειακή δικαστής Ζακλίν Σκοτ Κόρλεϊ, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι οι gamers, δηλαδή οι ενάγοντες, δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι θα πλήττονταν ανεπανόρθωτα εάν επιτρεπόταν να προχωρήσει η συγχώνευση. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση έρχεται προτού αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσής τους.

Ουσιαστικά, η δικαστής Κόρλεϊ απέρριψε τον ισχυρισμό των gamers ότι η Microsoft θα περιόριζε τη διαθεσιμότητα του παιχνιδιού. Σύμφωνα με την απόφαση «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Microsoft θα μπορούσε να κάνει τις τρέχουσες εκδόσεις του “Call of Duty” να σταματήσουν να λειτουργούν μετά την προγραμματισμένη συγχώνευση».

«Την ημέρα μετά τη συγχώνευση μπορούν να παίξουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έπαιζαν με τους φίλους τους πριν από τη συγχώνευση», αναφέρει η Κόρλεϊ. Η δικαστής αναφέρει επίσης ότι «δεν είναι πιθανό» η Microsoft να κάνει οποιαδήποτε νεότερη έκδοση του Call of Duty αποκλειστικά διαθέσιμη στην πλατφόρμα της εταιρείας πριν από την έκδοση απόφασης για την ουσία της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δικηγόρος των παικτών δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συνεχιστεί η αμφισβήτηση της συμφωνίας εξαγοράς, παρά την ήττα σε αυτόν τον προκριματικό γύρο. Επιπλέον, ο συνήγορος υποστήριξε ότι το η έκδοση προκαταρκτικής απόφασης «δεν ήταν απαραίτητη αυτή τη στιγμή», αλλά είπε ότι «είναι πολύ ισχυρά τα στοιχεία» ότι η προτεινόμενη εξαγορά παραβιάζει τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η δικαστής Κόρλεϊ απέρριψε την πρώτη αγωγή των gamers τον Μάρτιο, αποφασίζοντας ότι οι ενάγοντες δεν είχαν προσφέρει επαρκώς τεκμηριωμένη υποστήριξη για τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία θα παραβίαζε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Επέτρεψε ωστόσο στους ενάγοντες να υποβάλουν μια τροποποιημένη καταγγελία.

Διαδοχικές μάχες

Την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft κέρδισε μια ακόμη μάχη λαμβάνοντας ουσιαστικά έγκριση για την εξαγορά της Activision Blizzard από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή γνωμοδότηση, η Microsoft προσφέρει διορθωτικά μέτρα στον τομέα του cloud gaming, στοιχείο που ανέτρεψε της ανησυχίες περί μονοπωλιακών πρακτικών, αναφερόμενη στις δεκαετούς διάρκειας συμφωνίες αδειοδότησης που προσφέρει η Microsoft σε Ευρωπαίους καταναλωτές και υπηρεσίες ροής παιχνιδιών cloud για παιχνίδια της Activision.

Το πράσινο φως της Ευρώπης είναι μια τεράστια νίκη για τη Microsoft, ειδικά με δεδομένο ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Αρχή Ανταγωνισμού της Βρετανίας πρακτικά μπλόκαρε τη συμφωνία. Βασική ανησυχία της βρετανικής CMA είναι ότι μία πιθανή εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά του gaming μέσω cloud. Η Microsoft έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της βρετανικής απόφασης μέχρι την 24η Μαΐου.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει ρυθμιστικό έλεγχο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και από την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Η Ιαπωνία ενέκρινε την εξαγορά τον Μάρτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στους ιδιώτες ενάγοντες να καταθέσουν μηνύσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η κύρια ανησυχία όλων είναι ότι η Microsoft θα μπορούσε να φέρει αποκλειστικά στις δικές της πλατφόρμες τους τίτλους της Activision Blizzard.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή