Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και ο βρετανικός FTSE 100 προσπάθησε να διαφοροποιηθεί για δεύτερη συνεχή ημέρα, με την αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ να επιβαρύνει το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 7.762 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,44% στις 16.152 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,33% στις 7.378 μονάδες.

Wall Street: Αναδιπλώνεται στη σκιά του ορίου χρέους

Σε επίπεδο τίτλων, η Julius Baer, παρά το γεγονός ότι επωφελείται από την εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την UBS νωρίτερα φέτος, υποχώρησε σήμερα κατά 7%, καθώς ανέφερε μέτρια αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και των εισροών χρημάτων τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σε μια περίοδο που η ελβετική τράπεζα χαρακτήρισε δύσκολη για τους διαχειριστές.

Πάντως, υποστηρικτικά για τη βρετανική αγορά λειτούργησε η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει την ύφεση το 2023, αλλά ότι η θετική ανάπτυξη της χώρας θα είναι “υποτονική”. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 0,4% φέτος – μια αύξηση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εκτίμηση του Ταμείου τον Απρίλιο για ύφεση 0,3%.

Την ίδια ώρα, η επιφυλακτικότητα συντηρήθηκε στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε μια “παραγωγική” και “επαγγελματική” συνάντηση με τον πρόεδρο Joe Biden σχετικά με τον τρόπο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά ότι οι δύο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η 1η Ιουνίου θεωρείται ως η νωρίτερη ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κυρήξουν στάση πληρωμής, γεγονός που προσδίδει επείγοντα χαρακτήρα στις συζητήσεις. Ο Biden δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα κλείσουν τα φορολογικά παραθυράκια, ώστε οι πλούσιοι να πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρων.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Σύνθετος Δείκτης PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα των υπηρεσιών και της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στο 53,3, σημειώνοντας πτώση 0,8 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global. Τον Μάιο, ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,2 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο και προσγειώθηκε σε χαμηλό τριών ετών, στο 44,6.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε ρυθμούς το μετεκλογικό ανοδικό ξέσπασμα

Μακριά από τα υψηλά ημέρας, αλλά με θετικό πρόσημο και υψηλό τζίρο, έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο τη δεύτερη μετεκλογική συνεδρίαση, ανεβάζοντας πλέον τα κέρδη της κεφαλαιοποίησης του διημέρου κοντά στα 5 δισ. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,33% στις 1.205,30 μονάδες, με τον τζίρο εκτοξεύεται στα 222 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές