Ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, προσπαθώντας να διαχειριστούν τις ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, μετά και την τελευταία προειδοποίηση της Fitch για την αμερικανική οικονομία.

Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο όμως της τεχνολογίας να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,39% στις 7.597 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,17% στις 15.814 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,35% στις 7.227 μονάδες.

Ανησυχία

Πάντως, οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ παραμένουν, ειδικά αφού ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings έθεσε την αξιολόγηση ΑΑΑ των Ηνωμένων Πολιτειών υπό αρνητική θεώρηση, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους έχουν αυξήσει τους κινδύνους ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει τις πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η Fitch δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι θα βρεθεί λύση καθώς οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ της Γερμανίας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από μηδέν σε -0,3% για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τοποθετώντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τεχνική ύφεση. Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε συρρίκνωση 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η ΕΚΤ

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές αυτές προοπτικές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Bostjan Vasle σε συνέντευξή του σε σλοβενική εφημερίδα. Ο Vasle συμβαδίζει με πολλά άλλα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ζητούν περισσότερες αυξήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιμείνουν ακόμη και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες