Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την είσοδο του 6G στις ζωές μας, με τον Μιχάλη Ματθαίου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Queen’s, να παραθέτει τις δύο καινοτομίες της νέας τεχνολογίας.

Μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Ματθαίου ανέφερε αρχικά πως η Βρετανία από πρωταγωνιστής έγινε ακόλουθος των εξελίξεων και ειδικά στο 5G έμεινε πίσω και τώρα προσπαθεί να μπει εκ νέου στην κούρσα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής του Queen’s University τόνισε πως η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά άλματα στην τεχνολογική διείσδυση, ωστόσο «δεν υπάρχει συνέργεια στα πανεπιστήμια και είναι δύσκολο να μετατρέψουν τη θεωρητική έρευνα σε πράξη, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο στη Βρετανία».

Αναφερόμενος στα δίκτυα, σημείωσε πως κάθε γενιά έχει μια περίοδο επώασης 10 ετών, «για να βγει το 6G το 2030 πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε την έρευνα, κάτι που απαιτεί δυνατά χρηματαδοτικά εργαλεία και συνέργειες, ενώ υπάρχει έντονος ανταγωνισμός».

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές 5G και 6G, ο κ. Ματθαίου τόνισε πως είναι δύο οι βασικές καινοτομίες: «θα μετατοπιστούμε σε υψηλότερες συχνότητες, θα μιλάμε για πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες. Αλλά μειώνεται η ραδιοκάλυψη. Και δεύτερον θα έχουμε την εισβολή τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που εγείρει ζητήματα βιοηθικής και θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις».

«Θα δούμε υπερέξυπνες πόλεις, αλλαγές στις μεταφορές, στα πλοία, στην τηλεϊατρική, μια σύζευξη βιολογικού και ψηφιακού κόσμου. Θα μπορούμε να επικοινωνούμε από απόσταση με ολογράμματα, ενώ το 2030 το κινητό τηλέφωνο θα θεωρείται παρωχημένο. Αλλά πρέπει να πούμε ότι θέλει έλεγχο η τεχνητή νοημοσύνη και πρέπει να ανοίξει το πλαίσιο για τα όρια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News