Για τρίτη ημέρα ο ΟΤ καλύπτει τη σημαντική έκθεση Beyond 2023, που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της αγοράς, με επιχειρηματίες, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, startupers και όλους εκείνους που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στο χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Οι δύο πρώτες ημέρες προσέφεραν σημαντικές πληροφορίες για όλους καθώς η νέα εποχή είναι εδώ και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σ’ αυτήν. Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα ακούστηκαν πολλές απόψεις για την καθημερινότητα του πολίτη καθώς στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησαν για το πώς μπορούν οι δήμοι να γίνουν «έξυπνοι» προς όφελος του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις.

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, μίλησε στον ΟΤ για την «ψηφιακή πόλη», την τεχνολογία και την διαχείριση πόλεων.

Όπως είπε ο κ. Σισαμάκης, το Ηράκλειο ξεκίνησε να ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του ήδη από το 2008, επενδύοντας στα δίκτυα. Αυτή την στιγμή η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο αλλά και το μεγαλύτερο ιδιόκτητο data center, είναι στις 100 ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης. Σε επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι 30 είναι πλήρως ψηφιακές, άλλες 90 θα έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με το σύνολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

«Στόχος είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη», όπως είπε ο κ. Σισαμάκης.

Στο θέμα της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, ο κ. Σισαμάκης ότι ήδη είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έξυπνου φωτισμού, ενώ τόνισε ότι το σύνολο του θέματος είναι υπό μελέτη ενώ παράλληλα γίνονται και σειρά άλλων ενεργειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα σχολικά κτίρια που διαθέτουν αισθητήρες μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας και πετρελαίου, πρόγραμμα που σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο της πόλης σε επίπεδο πράσινης ενέργειας.

Ηγέτης είναι αυτός που θέλουν όλοι να ακολουθήσουν

Στα βασικά στοιχεία μιας περιεκτικής ηγεσίας και πώς μπορούν οι ηγέτες να τα εφαρμόσουν στο περιβάλλον τους, αναφέρθηκε η κ. Λήδα Καράμπελα – Corporate Reputation Strategist Leadership, μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καράμπελα μίλησε για τη σημασία του παράγοντα – άνθρωπος, επισημαίνοντας πως ένας σωστός ηγέτης θα πρέπει να μπορεί να προσελκύσει το ταλέντο και να εμπνέει του ανθρώπους της ομάδας. «Όταν κάνεις coaching προσπαθείς να ψάξεις τις αξίες, γιατί τα πάντα είναι θέμα αξιών. Είναι κάτι που μπορεί κανείς να έχει έμφυτο, ή το αναπτύσσεις και το μαθαίνεις στην πορεία. Και στη συνέχεια πρέπει να μπορείς να βγάζεις στην επιφάνεια τους πυλώνες μιας επιχείρισης και τις αξίες της.

Μιλώντας για την τεχνολογία, η ίδια ανέφερε πως «ο κόσμος έχει αλλάξει. Πλέον, το ChatGPT και τα Chatbots είναι μέρος της ζώης μας. Μπορεί στην αρχή να χαθούν κάποιες δουλειές, αλλά αυτό που αξίζει να επικεντρώσουμε είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν καινούργια skills».

Εκδημοκρατισμός της ιδιοκτησίας

Στο πλαίσιο της Beyond 2023 οι δημιουργοί της FuturEstate Alliance μίλησαν στον ΟΤ για τον εκδημοκρατισμό της ιδιοκτησίας στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πρόκειται για μια ομάδα ειδικών από τον χώρο του real estate, του Blockchain, του νομικού κλάδου και του web 3.0 που δημιούργησαν τη «FuturEstate Alliance», φέρνοντας τους ενδιαφερόμενους πιο κοντά στο real estate tokenization, την πλέον σύγχρονη μορφή επένδυσης σε ακίνητα παγκοσμίως.

Ήδη πριν την σύσταση της FuturEstate Alliance συνεργαζόμασταν για να λύσουμε το πρόβλημα πως θα ψηφιοποιηθεί το real estate ανέφερε ο Δημήτρης Δημητριάδης της Zoltar Agency. «Ουσιαστικά δίνουμε μια απάντηση στο πώς ψηφιοποιείται η απόδοση σε μία επένδυση και πώς μέσω blockchain αυτό μπορεί να γίνει διαθέσιμο σε περισσότερο κόσμο», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Όπως είπε, για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχει απαραιτήτως ένα νομικό υπόβαθρο, κάποιος που θα αναλάβει το επιχειρηματικό κομμάτι και τέλος αυτός που θα αναλάβει το επενδυτικό κομμάτι.

Ο κ. Αλέξης Νικολάου της Grant Thornton Κύπρου, είπε ότι «προσφέρουμε ουσιαστικά την αξιολόγηση ενός επιχειρηματικού πλάνου μέσω της πλατφόρμας». Όπως είπε ο κ. Νικολάου «ξεκινήσαμε από το real estate αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί ψηφιακά».

Η κ. Χριστίνα Αριστείδου της Hybrid Law είπε ότι μέσω της πλατφόρμας γίνεται επίσης έλεγχος του νομικού πλαισίου κάθε χώρας «ώστε τα tokens, τα ψηφιακά στοιχεία, να μπορούν να αξιοποιούνται χωρίς προβλήματα» για να συμπληρώσει ότι «ελέγχουμε αν είμαστε εντάξει με όλες τις επιμέρους κεφαλαιαγορές». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να «προστατέψουμε τόσο τον επενδυτή όσο και τον πωλητή» καθώς το σύνολο της επένδυσης κωδικοποιείται στο token.

Συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια

Μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια έστειλε -μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο- ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Mladen Ivanic.

Στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Ivanic αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας ότι η κύρια και βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία εντός των χωρών της βαλκανικής, «δεν αρκεί κάθε χώρα να συνεργάζεται μεμονωμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά όλες μαζί».

Όπως είπε, θα πρέπει αρχικά να βελτιωθεί η διασυνδεσιμότητα. «Για να πάει κανείς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μπορεί μόνο μέσω Βιέννης ή Κωνσταντινούπολης. Χρειάζεται καλύτερη διασύνδεση. Όλες οι χώρες έχουμε κάτι κοινό και πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία, μεταξύ μας και με την ΕΕ».

«Σίγουρα μας ενδιαφέρει και η κοινωνική και η οικονομική ανάπτυξη, αλλά χρειαζόμαστε σταθερότητα. Δυστυχώς υπάρχουν μικρές αγορές που δεν ελκύουν τους μεγάλους επενδυτές. Μια μεγάλη, ενιαια αγορά θα ήταν καλύτερη, τουλάχιστον στη δική μου χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλη εξέλιξη και καινοτομία και να σταματήσουμε το Brain Drain».

Εξαιρετικά βήματα καινοτομίας στην Ελλάδα

Στον διαρκώς αναπτυσσόμενο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μίλησε στον OT, κάτα τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023, ο Αναστάσιος Βασιλειάδης CEO του Πάρκου Καινοτομίας JOIST.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο πάρκο καινοτομίας JOIST, ένα phygital οικοσύστημα που ενισχύει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στα πεδία της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της τέχνης και του design. «Επικεντρώνουμε στην καινοτομία. Χαρακτηριστικά η spin off που παρουσιάσαμε πέρυσι πήγε σε χιλιάδες παιδιά».

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, πρόσθεσε και είπε πως στο πάρκο καινοτομίας συμμετέχουν μια σειρά από εταιρείες και ιδρύματα. «Συντονίζουμε τον ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας, ενώ φιλοξενούμε ένα κέντρο μοναδικό που αφορά την ηλεκτρονική υγεία και ειδικά την πρόληψη της άνιας»

Η προβολή του ελληνικού success story

Για την εξωστρέφεια της ελληνικής καινοτομίας μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, o CEO του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ζητούμενο για το Enterprise Greece είναι η προβολή του ελληνικού success story, «να πείσουμε επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και να βοηθήσουμε ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν εξωστρέφεια».

Σχετικά με τη δημιουργία ελληνικού brand name στον επενδυτικό τομέα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι πλέον υπάρχει κάτι απτό να προβληθεί καθώς «είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει νόημα πλέον να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές». Παράλληλα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον CEO του Enterprise Greece, στόχος είναι να γίνουμε hub για τις τεχνολογικές επενδύσεις και για αυτό το λόγο, σαν χώρα, επενδύουμε στις υποδομές, ώστε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. «Αυτό οι επενδυτές το βλέπουν πολύ θετικά», είπε. Πέρα από τον κλάδο του ICT επενδύσεις προσελκύει και ο κλάδος του real estate γιατί σχετίζεται και με τα logistics. Επιπλέον, τρόφιμα είναι ένα asset με σημαντικές εξαγωγές.

Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη τη διαφημιστική αγορά

Στη σαρωτική είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας και στην «εμπλοκή» του Α.Ι. στο διαφημιστικό τομέα αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών Thefuturecasts και ZOLTAR.

Μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Μπάμπης Χατζάκος από την Thefuturecasts, τόνισε ότι στο επίκεντρο της εταιρείας είναι στον χώρο της επικοινωνίας και της τεχνολογίας. «Πλέον, στο κομμάτι διαφήμιση και ΑΙ αλλάζουν αρκετά οι ρόλοι στη δημιουργία διαφημίσεων, κάτι αρκετά σημαντικό και επαναστατικό». Όπως είπε, αλλάζει η αλυσίδα παραγωγής.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία και βελτιστοποίηση της στόχευσης του κοινού. Παλιά ήθελες copywriter, γραφίστα. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μπει και να έχουμε καλύτερη στόχευση με καλύτερα συμπεράσματα και αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σπυρίδης Web 3.0 Mark. Strategist της ZOLTAR, παραδέχτηκε πως είναι ένα θέμα ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, ωστόσο «βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται με πολύ μεγάλη φόρα. Βέβαια, δεν έχουμε προετοιμαστεί ακόμη για τις αλλάγες που έρχονται, ούτε μπορούμε να τις προβλέψουμε. Σαν τη γέννηση του ίντερνετ που δεν ξέραμε πώς θα αλλάξει τη ζώη μας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ZOLTAR προσφέρει τη τεχνογνωσία και λύσεις σε πελάτες να κάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μπουν όσο πιο γρήγορα στο νέο αυτό trend της τεχνολογίας.

Αγγελούδης: Πολύ δουλειά για να καταστεί η Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας

Μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να καταστεί hub καινοτομίας, έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, επισημαίνοντας – ωστόσο-  ότι με πολύ δουλειά μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Αγγελούδης  ανέφερε χαρακτηριστικά «πως η Θεσσαλονίκη έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά μπορεί να γίνει hub καινοτομίας και τεχνολογίας». Σε αυτό -όπως είπε- συνηγορούν πολύ παράγοντες. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει βαρύνουσα σημασία «γιατί είναι στο μαλακό υπογάστριο μια ευρύτερης περιοχής με διάφορα δίκτυα, δίκτυα ανθρώπων και ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό είναι το ζητούμενο, «μια διεκδίκηση και να γυρίσει ευγενικά την πλάτη στην Αθήνα».

«Το λέω πως έχουν γίνει βήματα, αλλά πολύ μικρά βήματα και αργά. Η πόλη απέχει πολύ από το να γίνει σταυροδρόμι καινοτομίας και τεχνολογίας. Καταρχήν έχει να κάνει με τις υποδομές. Δεν είναι κάτι αόριστο, χρειάζεται χρηματοδότηση. Χρειάζεται, μελετητική ωριμότητα για να διεκδικήθεί κάτι από την κεντρική διοίκηση. Δεν έχουμε πάρει τον καλύτερο βαθμό στην προετοιμασία», επεσήμανε.

Εξυπνες Πόλεις

Σε ό,τι αφορά τις Εξυπνες Πόλεις (Smart Cities), ο κ. Αγγελούδης χτύπησε «καμπανάκι», επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να πάμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και δεν έχουμε ολοκληρώσει τα βασικά. Δεν έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μέρος. Για να πας στη χρηματοδότηση, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις , να κάνεις μελέτες, να τα έχεις ωριμάσει τα έργα. Είναι θέμα δουλειάς».

Με την επενδυτική βαθμίδα θα δούμε τεράστια εισροή κεφαλαίων

Για τον επενδυτικό ρόλο της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο πρόεδρός της, Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της Beyond 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, η καινοτομία αποτελεί βασικό ζητούμενο στον χώρο των επενδύσεων καθώς βελτιώνει το παραγόμενο προϊόν και δίνει προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΤΕ για να προχωρήσει η καινοτομία θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις ενώ τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι χρειάζονται την καινοτομία.

Μαρίνος Γιαννόπουλος: Zητούμενο για το Enterprise Greece είναι η προβολή του ελληνικού success story

Σε ότι αφορά τον ρόλο της ΕΑΤΕ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα ταμείο χρηματοδότησης και επένδυσης εκ μέρους του Δημοσίου των venture funds που στη συνέχεια θα επενδύσουν σε εταιρείες. Τόνισε δε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση δεν κατευθύνεται σε κερδοσκοπικά funds. Όπως είπε αυτή τη στιγμή η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν επενδυθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ σε 16 επενδυτικά σχήματα, ενώ αυτά τα επενδυτικά σχήματα έχουν εισφέρει στη χώρα άλλα 600 εκατ. ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι με την αύξηση των επενδύσεων βελτιώνονται και οι μισθοί για τους εργαζόμενους καθώς δημιουργούνται πλέον ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Εξάγουμε τεχνολογία made in Greece

Στη σημασία της ρομποτικής στην ελληνική βιομηχανία αναφέρθηκε η Ιωάννα Καρατζόγλου Μηχανικός Πωλήσεων στην GIZELIS ROBOTICS, μιλώντας στον ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κ. Καρατζόγλου η GIZELIS ROBOTICS παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες κυρίως σε βιομηχανίες, καθώς και αυτοματοποιήσεις αποθηκών. «Πηγαίνουμε στα εργοστάσια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξάγουμε τεχνολογία made in Greece. Όποιος χρειάζεται ρομποτικό μηχανολογικό εξοπλισμό, προτείνουμε το μηχάνημα που απαιτείται. Οι λύσεις αφορούν -μεταξύ άλλων- ρομποτικούς βραχίονες, αυτοκινούμενα οχήματα. Προσφέρουμε λύσεις ρομποτικής τεχνολογίας», τόνισε.

Αύξηση της παραγωγικότητας

«Εμείς εξελίσσουμε τη βιομηχανία, για να μείνει ανταγωνιστική, και στο τέλος αυξάνεται η παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη βιομηχανία του μέλλοντος, η κ. Καρατζόγλου, λέει χαρακτηριστικά πως «ούτε και εμείς δεν μπορούμε να το περιγράψουμε αλλά, βλέπουμε στο μέλλον ρομποτικούς βραχίονες με απεριόριστες εφαρμογές, οχήματα να μεταφέρουν παλέτες κ.λπ.».

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

το πλαίσιο της Beyond 2023 ο Οικονομικός Ταχυδρόμος φιλοξένησε τον Μανώλη Τσαλδάρη, CEO της Minoa Water, και τον Παύλο Ευθυμίου, γενικός διευθυντής της ΕΕΝΕ (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών).

Ο κ. Τσαλδάρης αναφέρθηκε στο δημιούργημα της Minoa Water που είναι η πώληση νερού σε χάρτινη συσκευασία, που είναι μεν ακριβότερη αλλά προσφέρει καλύτερη προστασία, χωρίς πρόσθετα.

Όπως είπε η ιδέα δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί ενώ υπήρξε η συνδρομή της πολυεθνικής Tetra Pak. Όπως είπε ο κ. Τσαλδάρης η προσπάθεια ξεκίνησε πριν 2,5 χρόνια και υλοποιήθηκε πριν 1,5 χρόνο, στη συσκευασία δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού, πρόκειται για ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν, ενώ τόνισε ότι η αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους προϊόντα.

Το νερό προέρχεται από πηγές στην Ημαθία, γύρω από τις οποίες δεν υπάρχουν καλλιέργειες οπότε δεν υπάρχουν πρόσθετα, ενώ το υλικό της συσκευασίας προέρχεται από την Βραζιλία. Αυτή τη στιγμή το νερό σε χάρτινη συσκευασία της Minoa Water εξάγεται σε 15 χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News