Αν θυμάμαι καλά, τον όρο «διορθωτική αβεβαιότητα» τον χρησιμοποίησε πολύ εύστοχα ο Μωχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens College στο Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ και σύμβουλος των εταιριών Allianz και Gramarey. Και με τον όρο αυτόν, ο έγκριτος οικονομολόγος και χρηματοοικονομικός αναλυτής, ήθελε να τονίσει με έμφαση ότι το παγκόσμιο περιβάλλον είναι αυτό της μεταβλητότητας. Μία μεταβλητότητα εξάλλου που έχει και σοβαρό τεχνολογικό περιεχόμενο, ανατρεπτικό κατεστημένων καταστάσεων. Τόσο στο επίπεδο της γραφειοκρατίας όσο και στο αντίστοιχο της διαπλοκής

Παγκόσμια οικονομία: Η μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει – Εκτιμήσεις για 10 χρόνια αναταραχής

Τον τελευταίο καιρό έτσι, κάποιοι παρατηρητές δεν αποκλείουν ένα νέο παγκόσμιο κραχ, αν οι Ρεπουμπλικάνοι επιβάλλουν φρένο στην ξέφρενη πορεία του αμερικανικού δημοσίου χρέους, ενώ άλλοι προβλέπουν πολιτική συμφωνία και καλύτερες ημέρες για τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές προβληματίζονται με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και θεωρούν ότι  η αμερικανική οικονομία διέπεται από διαθρωτικές αβεβαιότητες, οι οποίες έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στο ήδη θολό διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Επιπλέον ο Ελ Εριάν εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) δεν λειτουργεί καθησυχαστικά γιατί πολύ απλά παρουσιάζει ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού. Ακολουθεί δε μια ξεπερασμένη νομισματική πολιτική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές νομισματικό περιβάλλον.

Είναι δε σαφές ότι οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, θα επηρεάσουν και τα ευρωπαϊκά πράγματα, με ήδη όπως γράψαμε άστατο το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και της οικονομικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά η πορεία της διεθνούς οικονομίας γίνεται λιγότερο ελαστική, η αγορά εργασίας είναι κινούμενη άμμος και η ανασυγκρότηση των αλυσίδων εφοδιασμού αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Παραμένουν επίσης ανοικτά το θέμα του πληθωρισμού, η ενεργειακή μετάλλαξη και η ταχύτατη ανάπτυξη της αμφισβητούμενης τεχνητής νοημοσύνης.

Όταν επίσης διεθνή και έγκυρα μέσα ενημέρωσης θέτουν το ερώτημα πότε θα γίνει «ο αναπόφευκτός πόλεμος» για την Ταϊβάν, η μόνη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι οι καιροί μας είναι εξαιρετικά άστατοι. Και όταν ο καιρός είναι άστατος, αλλά με σημαντικές αλλαγές, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και κυρίως να ενισχύουν την προσαρμοστικότητά τους.

Ακόμα περισσότερο, οι ορίζοντες θα πρέπει να ανοίξουν, ιδιαίτερα δε στην ελληνική οικονομία, η οποία όλο και περισσότερο εξαρτάται από τη διεθνή συγκυρία. Τουρισμός, Ναυτιλία, εξαγωγές, ενέργεια, πληθωρισμός, νομισματική σταθερότητα και επενδυτική εμπιστοσύνη, είναι τομείς που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις και τη συγκυρία που δημιουργούν.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έτσι το εκλογικό σώμα , για μιαν ακόμη φορά, θα επιβεβαιώσει ότι στην παρούσα φάση της «διαρθρωτικής αβεβαιότητας», προκρίνει τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και τη διαχειριστική συνέπεια που εξασφαλίζουν σταθερότητα σε άστατους καιρούς.Παρά τα όποια σφάλματα διακυβέρνησης.

Σταθερότητα και κανονικότητα, δεν σημαίνουν όμως παραμονή σε στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Στη σημερινή Ελλάδα, είναι αναγκαίες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, σε ζωτικούς τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία, το Φορολογικό Σύστημα, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σε περιόδους διαρθρωτικών αλλαγών με παγκόσμιο χαρακτήρα και περιεχόμενο, οι συνθήκες διακυβέρνησης και οργάνωσης της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας αλλάζουν. Και όπως έλεγε ο μεγάλος Τζων Μαίηναρντ Κέϋνς, «όταν οι συνθήκες αλλάζουν κύριε, αλλάζω και εγώ γνώμη». Ας το καταλάβουν αυτό οι βαρύγδουποι «φορείς της προόδου». Είναι πολύ απλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion