Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου, την κατάργηση πιστοποιητικών, την απλοποίηση της βεβαίωσης ΤΑΠ έρχονται από σήμερα τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ ενώ σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9.

Η ζωή των φορολογούμενων που μεταβιβάζουν ακίνητα έχει γίνει λίγο πιο εύκολη τους τελευταίους μήνες με τις νέες ρυθμίσεις ενώ το σχέδιο που έχει ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ προβλέπει:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ανοίγουν 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών

1. Νέο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myAADE.gov.gr), στο σύστημα Περιουσιολογίου (Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ), εκδίδονται από σήμερα (1/6) τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ. Τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, τα οποία αποτελούν το «κλειδί» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων διευκολύνουν τους πολίτες που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου καθώς σε αυτά βεβαιώνεται μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ (Ε9) και δεν απαιτείται για την έκδοσή τους ο αιτών να έχει καταβάλει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

2. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Πριν από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, και συγκεκριμένα πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου, ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται στο Περιουσιολόγιο – Ε9 μέχρι και στο επόμενο, της μεταβίβασης, έτος. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογράφο, θα δημιουργείται αυτόματα, στην εφαρμογή myProperty, μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.

3. Μεταβίβαση ακινήτου με προσύμφωνο. Στη ψηφιακή εποχή έχουν περάσει και οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.

4. Κατάργηση πιστοποιητικού μη οφειλής από δωρεές-κληρονομιές: Το πιστοποιητικό ήταν υποχρεωτικό για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Τη θέση του έχει πάρει η ψηφιακή δήλωση από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.

5. Περιορισμός δικαιολογητικών για βεβαίωση ΤΑΠ. Με την προσκόμιση μόνο δύο ή τριών δικαιολογητικών στους δήμους αποκτούν πλέον οι πολίτες τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που είναι υποχρεωτική για την μεταβίβαση. Η βεβαίωση ΤΑΠ εκδίδεται εντός πέντε ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και με τις νέες ρυθμίσεις θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη βεβαίωση ΤΑΠ είναι τα εξής:

Για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου:

  • Φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του
  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και

Για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου:

  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας
  • Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.

6. Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου. Από την 1η Νοεμβρίου 2023 οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» της ΑΑΔΕ. Η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής έχει σκοπό την υποστήριξη των συμβολαιογράφων, των πωλητών και των αγοραστών στη σύναψη των συμβάσεων, μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης της διαδικασίας συλλογής των 11 δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη των σχετικών συμβολαιογραφικών εγγράφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα