Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών για την ψήφιση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, λίγες ημέρες πριν από εκπνεύσει η προθεσμία που κινδύνευαν οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,56% στις 7.607 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,25% στις 16.051 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,87% στις 7.270 μονάδες.

Wall Street: Κέρδη ανακούφισης

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον DAX όμως να κλείνει με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,4%. Ο CAC 40 έχασε 0,7%.

Στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα και σήμερα ήταν οι μετοχές της SBB, μετά και το σημερινό +27%, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι ο προβληματικός σουηδικός όμιλος ακινήτων είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Brookfield Asset Management. Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της “πώλησης της εταιρείας, επιχειρηματικών τομέων ή συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων”.

Με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ

Ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης πέρασε από τη Γερουσία αργά την Πέμπτη, δίνοντας ένα τέλος στο σήριαλ της αβεβαιότητας που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα για το αμερικανικό χρέος. Η προσοχή επιστρέφει τώρα στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, στον κίνδυνο ύφεσης και στο αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει, θα διατηρήσει ή ακόμη και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους έχουν υποδείξει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιλέξει να μην κάνει μια ακόμη αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται από τη συνεχιζόμενη ισχύ των αμερικανικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και των παραγγελιών μεταποίησης.

Στην Ευρώπη, η σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι το ποσοστό 6,1% εξακολουθεί να είναι “πολύ υψηλό” και ότι ο κύκλος αυξήσεων πρέπει να συνεχιστεί έως ότου καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στον στόχο του 2% “εγκαίρως”.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει σταθερές ενδείξεις ότι θα αυξηθούν και πάλι τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι προοπτικές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι πιο αβέβαιες.

Το κλίμα στην Ευρώπη ωστόσο παραμένει θετικό, εξαιτίας του ότι η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, γεγονός που υποδηλώνει ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, πάνω από την αναμενόμενη αύξηση κατά 0,3% και σημαντική βελτίωση από την πτώση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χωρίς δύναμη η αντίδραση μετά την 3ήμερη πτώση

Μη πειστική ήταν η σημερινή αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά τη σημερινή άνοδο δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος της τριήμερης πτώσης, η οποία «ευθύνεται» και για το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας (-0,25%). Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,73% στις 1.217,86 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 87,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές