Το λιμάνι της πόλης Τιεντζίν που βρίσκεται στα βόρεια της Κίνας κατέγραψε ετήσια αύξηση 16,9% στο εξωτερικό εμπόριο του στα 660,87 δισεκατομμύρια γιουάν (86,45 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πρώτο τετράμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών τελωνείων.

Η αύξηση αυτή κατατάσσει το αναφερόμενο λιμάνι στην πρώτη θέση μεταξύ των 10 καλύτερων λιμανιών της Κίνας, όπως ανακοίνωσαν οι τελωνειακές αρχές της πόλης.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, το εξωτερικό εμπόριο του αναφερόμενου λιμανιού με τις χώρες-μέλη του Συνδέσμου των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) καταγράφηκε στα 110,28 δισεκατομμύρια γιουάν (14,43 δισεκατομμύρια ευρώ) με ετήσια αύξηση 50,3%.

Τι μέτρα λαμβάνει η Σαγκάη για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και αυτό δεν ταιριάζει σχεδόν καθόλου με την ισχυρή ανάπτυξη της περιόδου πριν από την πανδημία, ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Και με τις σωστές πολιτικές η Κίνα μπορεί να τα πάει ακόμα καλύτερα. Υπάρχει αρκετή απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας στις μέρες μας, με πολλούς να προειδοποιούν – όχι χωρίς λόγο – ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μια περίοδο αποπληθωρισμού. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της Κίνας αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% σε ετήσια βάση – από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας (PPI) μειώθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο – τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Οπως έμαθε η Κίνα όταν εφάρμοσε πακέτο στήριξης 4 τρισεκατομμυρίων CN¥ (578 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των χρεών της τοπικής κυβέρνησης, υπονομεύοντας τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ωστόσο, αντί να αποθαρρύνει τις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, αυτή η εμπειρία θα πρέπει να παρακινήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συμμετάσχουν σε πιο προσεκτικό σχεδιασμό που να αποφεύγει τη δημιουργία πρόσθετων «λευκών ελεφάντων». Θα πρέπει επίσης να ωθήσει τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια