Το οικονομικό κέντρο της Σαγκάης στην Κίνα εισήγαγε μέτρα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων, αλλά και μέτρων μείωσης του επενδυτικού κόστους για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2023, οι ιδιωτικές επενδύσεις στη Σαγκάη κατέγραψαν ετήσια αύξηση 19,8%, ανακάμπτοντας από τη χαμηλή επενδυτική βάση που είχε καταγραφεί κατά την ίδια χρονική περίοδο της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κου Τζουμ επικεφαλής της Επιτροπής Δημοτικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Σαγκάης.

Στα μέτρα που εφαρμόζονται συμπεριλαμβάνονται και δράσεις για την εξάλειψη μη ορατών εμποδίων, ώστε να είναι εγγυημένη η απρόσκοπτη και ενοποιημένη πρόσβαση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αγορά της Σαγκάης, αλλά και η ενθάρρυνση από τη μεριά της μητρόπολης για τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων στο 14ο Πενταετές Πρόγραμμα (2021-2025).

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και αυτό δεν ταιριάζει σχεδόν καθόλου με την ισχυρή ανάπτυξη της περιόδου πριν από την πανδημία, ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Και με τις σωστές πολιτικές η Κίνα μπορεί να τα πάει ακόμα καλύτερα. Υπάρχει αρκετή απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας στις μέρες μας, με πολλούς να προειδοποιούν – όχι χωρίς λόγο – ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μια περίοδο αποπληθωρισμού. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της Κίνας αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% σε ετήσια βάση – από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας (PPI) μειώθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο – τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Οπως έμαθε η Κίνα όταν εφάρμοσε πακέτο στήριξης 4 τρισεκατομμυρίων CN¥ (578 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των χρεών της τοπικής κυβέρνησης, υπονομεύοντας τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ωστόσο, αντί να αποθαρρύνει τις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, αυτή η εμπειρία θα πρέπει να παρακινήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συμμετάσχουν σε πιο προσεκτικό σχεδιασμό που να αποφεύγει τη δημιουργία πρόσθετων «λευκών ελεφάντων». Θα πρέπει επίσης να ωθήσει τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή