Πτωτικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ: οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve, ενώ παράλληλα οι ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα και την αύξηση της ρωσικής προσφοράς αργού βαρύνουν την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 97 σεντς, ή 1,3%, στα 73,82 δολάρια το βαρέλι  και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 69,24 δολάρια το βαρέλι, επίσης μειωμένο κατά 1,3%.

«Κάτι τρέχει» με το πετρέλαιο – Το παιχνίδι εξουσίας της Σ. Αραβίας και οι τιμές [Γράφημα]

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Κίνα προκάλεσαν ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, αντισταθμίζοντας την ώθηση των τιμών από τη Σαουδική Αραβία που δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο.

Η νομισματική πολιτική της Fed

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενίσχυσαν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και επιβαρύνοντας τις τιμές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίαση της για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκαν παρά την εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μηχανισμού ανώτατων ορίων τιμών της Ομάδας των Επτά που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου επικαλούμενη τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες από τη Ρωσία και το Ιράν και  παράλληλα αύξησε τις προβλέψεις για την προσφορά για το 2024 για τους δύο παραγωγούς και τη Βενεζουέλα συνολικά κατά 800.000 bpd.

Η πρόβλεψη της τράπεζας για την τιμή του αργού Δεκεμβρίου είναι τώρα στα 86 δολάρια το βαρέλι για το Brent, από 95 δολάρια και στα 81 δολάρια το βαρέλι για το WTI, από 89 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities