Κοντά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πλησιάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες καθώς με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα επιλέξουν θα επηρεάσουν την οικονομία των χωρών τους για τα επόμενα χρόνια. Ο υψηλός πληθωρισμός που έπληξε σχεδόν όλες τις οικονομίες του πλανήτη οδήγησε στο τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος με τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Με γνώμονα τη σταθερότητα των τιμών και ένα στόχο για τον πληθωρισμό, που για τις περισσότερες είναι το 2%, οι κεντρικοί τραπεζίτες ασκούν περιοριστική νομισματική πολιτική προσπαθώντας όμως να μην πλήξουν τις οικονομίες, αυτό που ο επικεφαλής της Fed έχει ονομάσει ως ήπια προσγείωση.
Οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο σημείο που θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να βρίσκεται πρώτη μπροστά σ΄αυτό το δίλημμα. Ο ένας δρόμος είναι να εμπιστευθούν ότι η πιο επιθετική σύσφιγξη των τελευταίων δεκαετιών θα καρποφορήσει τιθασεύοντας τις πληθωριστικές πίεσεις, καθώς η επίδραση των αυξήσεων έχει μεταγενέστερη επίδραση στην οικονομία. Ο δεύτερος δρόμος είναι να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν στο στόχο του 2%.
Πολ Κρούγκμαν: Μήπως ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% πρέπει να ανέβει; [γραφήματα]
Ο προβληματισμός τέθηκε και στην προσφατη συνάντηση των κεντρικών τραπεζών της G7 στην Ιαπωνία , καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους. «Οι συμμετέχοντες φάνηκε να μοιράζονται την άποψη ότι η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως στις οικονομίες και στον πληθωρισμό τους και θα μπορούσε να αρχίσει να αποτυπώνεται περισσότερο στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης, Καζούο Ουέντα στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο θα συνεχίσου τη νομισματική σύσφιγξη, με την Fed να βρίσκεται ενδεχομένως πιο κοντά στο σημείο κορύφωσης της αύξησης των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, κεντρικές τράπεζες της Αφρικής συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των Σκανδιναβικών χωρών και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Ο αιφνιδιασμός από την Αυστραλία και τον Καναδά
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εξέπληξε τους επενδυτές για δεύτερο μήνα με άλλη μια αύξηση με το επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 4,1%.Ο διοικητής της τράπεζας, Philip Lowe, δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο του, εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις ότι επιμένει. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε σε αυτό.Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου» είπε. Ο επικεφαλής κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας, σημείωσε ακόμη ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός της χώρας, προσθέτοντας ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός».
Η Τράπεζα του Καναδά, τηρούσε στάση αναμονής από τον Ιανουάριο, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προηγούμενων οκτώ αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022, τον ταχύτερο κύκλο σύσφιγξης στην ιστορία της τράπεζας. Την εβδομάδα που πέρασε αύξησε το επιτόκιο στο 4,75%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας δεν βοηθάει στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Μετά την κίνηση, αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι βλέπουν νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Οι αιφνιδιαστικές αυξήσεις από την Αυστραλία και τον Καναδά ώθησαν τους εμπόρους να ενισχύσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη. Οι επενδυτές ομολόγων ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη μετατόπιση προβλέποντας μεγαλύτερη πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να ωθήσουν τις οικονομίες τους στην ύφεση. Η αναστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων βάθυνε κυρίως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων σημαίνει ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από τα μακροπρόθεσμα 10ετή ομόλογα- που είναι δείκτης αναφοράς – και θεωρείται ως σημάδι ότι οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων προεξοφλούν ύφεση της οικονομίας.
Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν την πρώτη τους παύση σ΄αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από 15 μήνες, παρόλο που αντιμετωπίζουν μια ανθεκτική αμερικανική οικονομία και έναν επίμονο πληθωρισμό.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς την Τετάρτη αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος 5%-5,25%, σηματοδοτώντας την πρώτη παράλειψη μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενώ οι προσπάθειες των αξιωματούχων έχουν συμβάλει στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο.
Οι αγορές χρήματος αποτιμούν επί του παρόντος 75% πιθανότητα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά μπορεί να αλλάξουν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Επιπλέον το ερώτημα είναι αν θα είναι μια παύση περιστεριού ή μια παύση γερακιού.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην Περίληψη των Οικονομικών Προβλέψεων της Fed, η οποία αναμένεται να δείξει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα διαμορφωθεί στο 5,1% στο τέλος του 2023.
Οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από μια αντίστοιχου μεγέθους μείωση έως τον Δεκέμβριο, ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν τονίσει ότι μια παύση στον κύκλο αυξήσεων δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως το τέλος των αυξήσεων.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, έχει υποδείξει ότι τάσσεται υπέρ ενός διαλείμματος από την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος τόσο των προηγούμενων κινήσεων όσο και των πρόσφατων τραπεζικών χρεοκοπιών στις πιστωτικές συνθήκες και την οικονομία. Το σχόλιό του θα εξεταστεί προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με τα σχέδια της επιτροπής στην επόμενη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.
Ο κυβερνήτης της Fed και υποψήφιος αντιπρόεδρος Φίλιπ Τζέφερσον τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια κατά την προσεχή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων. Ο Τζέφερσον συντάσσεται με αυτό που αποκαλούν «γερακίσια παύση», όπου τα επιτόκια μπορεί να μείνουν αμετάβλητα μεν παραμείνει όμως ανοιχτή η πόρτα για αυξήσεις στο μέλλον. «Η παράλειψη αύξησης των επιτοκίων σε μια προσεχή συνεδρίαση θα επιτρέψει στην Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να δει περισσότερα δεδομένα προτού λάβει αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιγξης της πολιτικής»
«Η διχόνοια στην FOMC αυξάνεται.» εξηγούν οι οικονομoλόγοι του Bloombergm, Anna Wong, Stuart Paul, Eliza Winger και Jonathan Church «Εκείνοι που προτιμούν να παραλείψουν μια αύξηση τον Ιούνιο θέλουν να περιμένουν και να δουν -δεδομένης της μεγάλης και μεταβλητής καθυστέρησης της νομισματικής πολιτικής- πώς οι 500 μονάδες βάσης των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι σήμερα ψύχουν την οικονομία. Τα πιο γερακίστικα μέλη είναι πεπεισμένα ότι τα επιτόκια δεν είναι ακόμη αρκετά περιοριστικά και η Fed δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει να μείνει πίσω από την καμπύλη. Βλέπουμε ένα “γερακίσιο πέρασμα” ως έναν τρόπο να διατηρηθεί η ομοφωνία στην επιτροπή».
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Την επομένη της απόφασης της Fed, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν άλλη πορεία από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και θα συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια δεύτερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάση, ενώ είναι ευρέως αναμενόμενη μια ακόμα αύξηση τον Ιούλιο. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις λεπτομέρειες των νέων τριμηνιαίων προβλέψεων και σε οποιδήοτε σήμα που θα προσδιορίσει την επόμενη απόφαση τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, την Παρασκευή θα δημοσιευθούν τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Μάιο, μαζί με την έρευνα της ΕΚΤ για τις προβλέψεις των επαγγελματιών, η οποία αντικατοπτρίζει τη συλλογική άποψη της οικονομικής κοινότητας για τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο πέρα από την αναμενόμενη αύξηση η προσοχή θα επικεντρωθεί στη δημόσια συζήτηση των φορέων χάραξης πολιτικής για το πότε και σε ποιο επίπεδο θα κορυφωθούν τα επιτόκια.
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα και η υποχώρηση των προσδοκιών, μαζί με τις πιο περιοριστικές πιστωτικές συνθήκες, θα ενθαρρύνουν πιθανότατα εκείνους που προτιμούν να σταματήσουν τη σύσφιγξη τον Ιούλιο – ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη της αύξησης. Αυτό θα αφήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.
Ωστόσο, μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου τον Σεπτέμβριο δεν είναι εντελώς εκτός συζήτησης, τουλάχιστον για τα γεράκια της ΕΚΤ.
Η ίδια η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν πολύ ισχυρές, καθιστώντας σαφές ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να μειώσει τον πληθωρισμό.
«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δείκτες υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υψηλοί και, αν και ορισμένοι δείχνουν σημάδια περιορισμού, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», είπε η Λαγκάρντ.
Όμως, ο επίμονος χαρακτήρας του δομικού πληθωρισμού σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδιάζουν να παρατείνουν την πρωτοφανή εκστρατεία σύσφιγξης – παρά το γεγονός ότι η Γερμανία διολίσθησε πρόσφατα σε ύφεση και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν.
«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό», τόνισε η Λαγκάρντ στην ομιλία της. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμα ποτέ – και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα»
Τράπεζα της Αγγλίας
Το δίλημμα είναι ίσως πιο έντονο για την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Από τη μία πλευρά, ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος, στο 8,7%, και η στενότητα στην αγορά εργασίας καθιστά το φοβερό σπιράλ μισθών-τιμών μια πανταχού παρούσα απειλή. Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% φέτος.
«Μέρος του δομικού πληθωρισμού, αντανακλά τις έμμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι κατά τη διάρκεια ομιλίας. «Όμως αντανακλά επίσης τις δευτερογενείς επιπτώσεις καθώς οι εξωτερικοί κλυδωνισμοί που έχουμε δει αλληλεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας. Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αυτές οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν».
Τα επιτόκια στο 4,5% πιέζουν ήδη την οικονομία και οι αγορές αναμένουν ότι θα ξεπεράσουν το 5%. Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται στις 22 Ιουνίου.
Ο Howard Davies, πρόεδρος της NatWest Group και πρώην αναπληρωτής διοικητής της BOE, λέει ότι η πολιτική χρειάζεται περίπου 18 μήνες για να εφαρμοστεί. «Μπαίνουμε τώρα στην περίοδο όπου η σύσφιξη αρχίζει να γίνεται αισθητή».
Προς το παρόν, όμως, η κυρίαρχη ανησυχία είναι η αξιοπιστία. Οι Βρετανοί πολιτικοί έχουν ασκήσει ευρεία κριτική στην BOE επειδή δεν αντιλήφθηκε την απειλή του πληθωρισμού και μια δεύτερη αποτυχία θα θεωρούνταν σχεδόν ασυγχώρητη.
Κεντρικές Τράπεζες Σκανδιναβίας
Η Δανία θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμόύ τη Δευτέρα, και αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσει την ΕΚΤ και να προχωρήσει σε αύξση των επιτοκίων, όπως γίνεται συνήθως. εκεί ενδέχεται να ακολουθήσουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια με μια δική τους αύξηση, όπως κάνουν συνήθως.
Εν τω μεταξύ, τα μηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη στη Νορβηγία και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές προσδοκίες στη Σουηδία θα είναι κατατοπιστικά για τις κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς σύσφιγξης.
Ανατολικότερα, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας θα ανακοινώσει την απόφαση για το βασικό της επιτόκιο, την ώρα που η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της φαίνεται να βελτιώνεται ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Κεντρικές τράπεζες Αφρική
Οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, σε όλη την Αφρική θα λάβουν αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα
Την Τρίτη, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ουγκάντα θα διατηρήσει πιθανότατα το βασικό της επιτόκιο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αφού ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα τον Μάιο στο 6,2%.
Την επόμενη ημέρα, οι αξιωματούχοι της Ναμίμπια θα αυξήσουν πιθανότατα το κόστος δανεισμού για να διασφαλίσουν τη σύνδεση του νομίσματός τους με το ραντ, αφού η γειτονική Νότια Αφρική αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.
Οι κεντρικές τράπεζες της Μποτσουάνα και του Μαυρίκιου αναμένεται να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να επιβραδύνεται προς τους στόχους τους.
Η Πέμπτη είναι επίσης μια μεγάλη ημέρα για δημοσιονομικές ανακοινώσεις. Η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ρουάντα και το Μπουρούντι θα παρουσιάσουν προϋπολογισμούς που αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες για την ενίσχυση της ανάκαμψης από σοκ όπως η ξηρασία, η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη είναι πιθανό να δείξουν ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε τον Μάιο και πιθανότατα θα είναι κοντά στο 2,7% που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Η οικονομία του βασιλείου έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία τρία τρίμηνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της παγκόσμιας αδυναμίας που προκάλεσε πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Την ίδια ημέρα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν αν o πληθωρισμός στο Ισραήλ επιταχύνθηκε τον Μάιο, καθώς το σέκελ αποδυναμώθηκε. Το νόμισμα υποχώρησε κατά 2,7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα, λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα.
Τράπεζα της Ιαπωνίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ( BOJ) έχει τη δεύτερη συνεδρίαση πολιτικής υπό τον διοικητή της Kazuo Ueda στο τέλος της εβδομάδας. Δεν αναμένεται καμία σημαντική αλλαγή κατά τη συνεδρίαση των αξιωματούχων στις 16 Ιουνίου, αν και οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Goldman Sachs και της BNP Paribas, αναμένουν ότι η BOJ θα αυστηροποιήσει την πολιτική της τον επόμενο μήνα – ακόμη και αν ο διοικητής Kazuo Ueda έχει επιμείνει ότι δεν βλέπει άμεση ανάγκη να αλλάξει πορεία.
Με τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, η BOJ μπορεί τελικά να πλησιάζει στο να απομακρυνθεί από τις ρυθμίσεις πολιτικής έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους.
Ο διοικητής της BoJ υποστηρίζει ότι – μετά από χρόνια αποπληθωρισμού – το κόστος της πρόωρης προσαρμογής της πολιτικής είναι μεγαλύτερο από αυτό της αναμονής. Οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν να μειώνονται, επιβαρύνοντας την καταναλωτική αγοραστική δύναμη που τόσο επειγόντως απαιτείται για τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε κίνηση μακριά από τις εξαιρετικά εύκολες πολιτικές της BOJ θα είναι λιγότερο ανατρεπτική αν συμβεί όταν άλλες μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να συσφίγγουν, πράγμα που σημαίνει ότι η πόρτα μπορεί να κλείσει για τον Ueda αν περιμένει πολύ.
Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα έχει την ευκαιρία να ενίσχυσει τα νομισματικά κίνητρα, αν και η πλειονότητα των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν προβλέπουν ακόμη καμία αλλαγή στα επιτόκια.
Οι βασικοί κινεζικοί οικονομικοί δείκτες που πρόκειται να ανακοινωθούν την Πέμπτη θα δείξουν πιθανότατα επιβράδυνση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο, καθώς η μεταπανδημική ώθηση εξασθενεί.
BIS- ΔΝΤ και οι προειδοποιήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα
Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η BIS, η οποία έχει ταχθεί υπέρ μιας επιθετικής πολιτικής για τον έλεγχο του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, αφού όπως και τα περισσότερα μεγάλα ιδρύματα, αρχικά υποτίμησε τον αντίκτυπο των κινήτρων που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις κατά την εποχή της πανδημίας.
Η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο τα επίμονα υψηλά ποσοστά του παγκόσμιου πληθωρισμού, προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Μιλώντας στη Βραζιλία, ο Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της τράπεζας, είπε ότι μια σκληρή απάντηση στον πληθωρισμό είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να κρατούν τις οικονομίες σε ισορροπία.
«Αν εξαφανιστεί η εμπιστοσύνη, εξαφανίζεται και η ικανότητα για αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές», είπε ο Κάρστενς, εξηγώντας ότι οι νέες γενιές σε πολλές χώρες αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τόσο υψηλό πληθωρισμό που διαβρώνει το βιοτικό επίπεδο.
Συμπλέοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να «παραμείνουν στην πορεία» της νομισματικής πολιτικής και να παραμείνουν σε εγρήγορση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ τόνισε ότι η δυναμική του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παραμένει μια πιεστική ανησυχία.
«Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, τότε η Fed ίσως χρειαστεί να ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωση.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία το 2024 είναι γκρίζες, καθώς τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι πιο αυστηροί κανόνες στη χορήγηση δανείων θα αφήσουν το αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομίες του πλανήτη. Η Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 σε 2,4% από 2,7% τον Ιανουάριο.
«Ο ασφαλέστερος τρόπος για τη μείωση της φτώχειας και την εξάπλωση της ευημερίας είναι η απασχόληση – και η βραδύτερη ανάπτυξη καθιστά τη δημιουργία θέσεων εργασίας πολύ πιο δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν είναι πεπρωμένο. Έχουμε την ευκαιρία να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί να συνεργαστούμε όλοι μαζί».
Οι δυσμενέστερες προβλέψεις οφείλονται στο ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνονται σε μεταγενέστερο χρόνο.
Latest News
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.