Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησαν να δώσει να εγγυηεθεί η ΕΕ τη χορήγηση νέου δανείου 100 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για γρήγορη ανάκαμψη από την κρίση του πολέμου, όπως για επισκευές δημοτικών ή ενεργειακών υποδομών. Αυτή η εγγύηση της ΕΕ είναι ένα από τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας ΕΕ για την Ουκρανία (EU4U) που ενέκρινε η ΕΤΕπ τον Μάρτιο του 2023 και η οποία περιλαμβάνει επίσης το Ταμείο EU4Ukraine και ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας και συμβουλευτικής υποστήριξης 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα ίδια κεφάλαια της ΕΤΕπ.

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για εκταμίευση δανείου 900 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά με αυτή την εξέλιξη: «Η ΕΕ εντείνει την υποστήριξή της υπέρ της αντιμετώπισης των αναγκών ταχείας ανάκαμψης της Ουκρανίας. Εκτός από το 1 δισ. ευρώ για γρήγορη ανάκαμψη και για τη στήριξη κρίσιμων τομέων, η συμφωνηθείσα εγγύηση της ΕΕ επιτρέπει στην ΕΤΕπ να δανείσει στην Ουκρανία επιπλέον 100 εκατ. ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τη ζωή σε όλες τις κοινότητες στην Ουκρανία που υποφέρουν από την επιθετικότητα της Ρωσίας».

Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμων Επενδύσεων Plus (EFSD+), το χρηματοδοτικό σκέλος του NDICI -Global Europe για να εγγυηθεί έως και 100 εκατ. ευρώ νέων δανείων της ΕΤΕπ στην Ουκρανία.

Οι δανειακές συμβάσεις, που κατέστησαν δυνατές στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγύησης 26,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ τον Μάιο του 2022, αναμένεται να υπογραφούν αργότερα το 2023 και στη συνέχεια να εκταμιευτούν μόλις ζητηθεί από την Ουκρανία. Αυτά τα δάνεια θα συμβάλουν στο κλείσιμο των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας για προτεραιότητες ταχείας ανάκαμψης το 2023 υπό το φως της επικαιροποιημένης αξιολόγησης των αναγκών ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Ιστορικό

Η ΕΕ και η ΕΤΕπ έχουν παράσχει σημαντική χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας και άλλου είδους βοήθεια από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία. Συνολικά, η ΕΕ έχει διαθέσει 70 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και του λαού της, συμπεριλαμβανομένης – με την τελευταία συμφωνία – χρηματοδότησης 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ στην Ουκρανία, με την υποστήριξη της εγγύησης της ΕΕ.

Στα συμπεράσματα της συνόδου του στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την ΕΤΕπ να εντείνει τη στήριξή της για τις πιο επείγουσες ανάγκες υποδομής της Ουκρανίας, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και τους Διεθνείς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (ΔΧΟ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε στις 29 Μαρτίου 2023 ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία (πρωτοβουλία ΕΕ για την Ουκρανία (EU4U)), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός καταπιστευματικού ταμείου («Ταμείο EU4Ukraine») που θα παρείχε μηχανισμό διαμοιρασμού κινδύνου μεταξύ του ομίλου ΕΤΕπ και των χορηγών. Αυτό θα επιτρέψει στον Όμιλο ΕΤΕπ να παρέχει νέα δάνεια στην Ουκρανία και άλλα σχετικά προϊόντα, ιδίως μερικές εγγυήσεις χαρτοφυλακίου για ουκρανικές τράπεζες.

Η εγγύηση της ΕΕ που θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να δανείσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία θα είναι συμπληρωματική προς το Ταμείο EU4Ukraine.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή