Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί οι εκθέσεις των Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωναν άνοδο 80 σεντς ή 1,1% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι και του West Texas Intermediate (WTI) κατά 70 σεντς ή 1% στα 70,12 δολάρια.

Γουάν: Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες

Και οι δύο δείκτες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3% την προηγούμενη ημέρα λόγω των ελπίδων για αύξηση της ζήτησης καυσίμων μετά τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Εν αναμονή της Fed

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Federal Reserve θα παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και των επιπτώσεων των 10 αυξήσεων των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 που έχουν μεταγενέστερη αποτύπωση στην οικονομία.

Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που αποτιμόνται στο αμερικανικό νόμισμα ακριβότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου, στηρίζοντας τις τιμές.

«Τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν αμετάβλητα σήμερα καθώς η Fed εξετάζει την επόμενη κίνησή της, αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν αυτή η παύση σημαίνει επίσης ότι το μέγιστο ποσοστό του τρέχοντος κύκλου έχει επιτευχθεί ή όχι» εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της PVM Oil, Tamas Varga.

H έκθεση της IEA

Εν τω μεταξύ, η ΙΕΑ αναθώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για φέτος κατά 200.000 βαρέλια ανά ημέρα (bpd) σε 2,4 εκατομμύρια bpd, ανεβάζοντας το προβλεπόμενο σύνολο στα 102,3 εκατομμύρια bpd.

Ωστόσο, ο οργανισμός αναμένει ότι οι  αντίξοοι άνεμοι στην οικονομία θα μειώσουν την αύξηση σε 860.000 bpd το επόμενο έτος και ότι η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα συμβάλει στη μείωση αυτής της αύξησης σε 400.000 bpd το 2028 για συνολική ζήτηση 105,7 εκατομμυρίων bpd.

Το ποσοστό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου του 2023 από τον ΙΕΑ είναι ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Από την πλευρά της προσφοράς, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση για μείωση κατά 500.000 βαρέλια από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities