Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το γουάν οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες, μετά την αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Το γουάν έπεσε κάτω από το όριο- που παρακολουθεί στενά η αγορά-  των 7 ανά δολάριο, καθώς διευρύνθηκε η διαφορά απόδοσης με τις ΗΠΑ ενώ υπαρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για να στηρίξει την παραπαίουσα μετά την πανδημία ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το γουάν έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 4% σε σχέση με το δολάριο μέχρι στιγμής φέτος, γεγονός που το τοποθετεί στην κατηγορία των ασιατικών νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις Τελευταία διαπραγμάτευση έγινε στα 7,1643 ανά δολάριο την Τετάρτη.

Πακιστάν: Για πρώτη φορά πλήρωσε ρωσικό πετρέλαιο σε γουάν

Η νομισματική ιδιαιτερότητα της Κίνας

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο  και έχει  μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά το νόμισμα της. Το ρενμίνμπι (RMB) είναι η επίσημη ονομασία του νομίσματος της Κίνας. Το κινεζικό γουάν (CNY) είναι ένα άλλο όνομα για το νόμισμα της Κίνας και αποτελεί την κύρια μονάδα του RMB. Οι δύο ονομασίες, ρενμίνμπι και γουάν, είναι εναλλάξιμες.

Το 2009, οι κινεζικές αρχές ήραν τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές σε RMB μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ – η πρώτη φορά που επιτράπηκαν οι διακανονισμοί σε RMB εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Αυτό σηματοδοτήθηκε από τη δημιουργία του CNH, με το “H” να σημαίνει Χονγκ Κονγκ.

Έκτοτε, οι εν λόγω κανονισμοί χαλάρωσαν σταδιακά, οδηγώντας στην ανάπτυξη αγορών RMB στο Χονγκ Κονγκ και σε άλλες υπεράκτιες αγορές RMB, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Κίνα διεθνοποίησε σταδιακά το ρενμίνμπι. Αυτές υπάρχουν παράλληλα με την χερσαία αγορά RMB στην ηπειρωτική Κίνα, όπου εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί αγοράς και πώλησης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πλέον δύο αγορές RMB: υπεράκτιες και χερσαίες.

Λόγω των διασυνοριακών νομισματικών ελέγχων της Κίνας, το κινεζικό γουάν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται σε διαφορετική τιμή σε μια υπεράκτια αγορά όπως  είναι το Χονγκ Κονγκ. Προκειμένου να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών των δύο τιμών, η ανεπίσημη συντομογραφία CNH χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στην υπεράκτια τιμή του κινεζικού γουάν (CNY).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ CNY και CNH;

Υπάρχουν δύο τύποι ρενμίνμπι που καλύπτουν διαφορετική σημαντική αγορά συναλλαγών.

Το CNY είναι το ρενμίνμπι που διακινείται εντός της ηπειρωτικής Κίνας. Το CNY, που ονομάζεται επίσης χερσαίο γουάν, ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κίνας με στόχο την ενδυνάμωση του εμπορίου μεταξύ των κινεζικών εταιρειών και τη διατήρηση μιας ευνοϊκής αξίας του .

Το γουάν χρησιμοποιείται κυρίως για δύο σκοπούς στην χερσαία αγορά: διατραπεζικούς διακανονισμούς και όταν οι εταιρείες πωλούν και αγοράζουν συνάλλαγμα για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η χερσαία συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν είναι CNY. Οι ξένες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται εντός της ηπειρωτικής Κίνας μπορούν να δέχονται CNY ως πληρωμή, αλλά όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν γουάν σε υπεράκτιες αγορές, πρέπει να ανταλλάξουν CNY σε CNH.

Το CNH είναι το ρενμίνμπι που διακινείται υπεράκτια από την ηπειρωτική Κίνα. Το CNH, που ονομάζεται επίσης ως υπεράκτιο γουάν, ελέγχεται από την ελεύθερη αγορά η οποία καθορίζει την αξία του. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να είναι μια υπεράκτια έκδοση του ρενμίνμπι, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται ελεύθερα σε υπεράκτιες αγορές όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Ο κωδικός του είναι CNH.

Credit Agricole

«’Οσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βλέπουμε ότι η δυναμική εξακολουθεί να είναι λιγότερο υποστηρικτική από ό,τι πριν. Η εκ νέου διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, αλλά και οι εκροές κεφαλαίων οδηγούν σε μεγαλύτερη ζήτηση συναλλάγματος εσωτερικά» σημειώνουν οι αναλυτές της Credit Agricole.

«Παρά την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος, το ισοζύγιο που σχετίζεται με το εξωτερικό  έχει μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει μια στροφή προς τις εμπορικές συναλλαγές RMB , αλλά και περισσότερη παρακράτηση συναλλάγματος. Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, η αποχή των επιχειρήσεων από την πώληση ξένου συναλλάγματος δεν ευνοεί την ανατίμηση του CNY. Αν και αυτό μπορεί να είναι θετικό για το CNY μόλις μετατοπιστούν οι προσδοκίες για το CNY, αυτό δεν παίζει ρόλο αυτή τη στιγμή.»

J.P. Morgan

«Όσον αφορά το μέλλον, το συναλλαγματικό ισοζύγιο CNY θα παραμείνει υπό πίεση από τη δομικά αρνητική μεταφορά που δυσχεραίνει τις υποστηρικτικές ροές CNY, συμπεριλαμβανομένων των εισροών ομολόγων ξένων επενδύσεων χαρτοφυλακίου (FPI) και των εταιρικών πωλήσεων δολαρίου.» επισημαίνει η J.P.Morgan. «Η ανοχή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) στην αδυναμία του νομίσματος , καθώς δεν υπάρχει κερδοσκοπικό ενδιαφέρον, ανοίγει επίσης χώρο για περαιτέρω υποχωρηση του CNY, με τις εποχικές ροές πληρωμών μερισμάτων να αποτελούν έναν πρόσθετο πτωτικό παράγοντα βραχυπρόθεσμα».

RBC Capital Markets

« Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έδειξε επίσης ανοχή στην άνοδο της ισοτιμίας USD/CNY μέσω του βασικού επιπέδου 7,0 αυτή τη φορά, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μια στροφή προς την αποδοχή ελεγχόμενης υποτίμησης του νομίσματος για να βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας. Ο σταθμισμένος ως προς το εμπόριο δείκτης CFETS παραμένει αρκετά πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του 2020, τα οποία οφείλονται στην πανδημία, και υπάρχει τόσο θεμελιώδης αιτιολόγηση όσο και περιθώριο για περαιτέρω υποτίμηση».

Goldman Sachs

«Αναμένουμε ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών θα μειωθεί τους επόμενους μήνες από το σημερινό αυξημένο επίπεδο, αν και ο δείκτης μετατροπής συναλλάγματος για το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών είναι χαμηλός τους τελευταίους μήνες, την ίδια στιγμή που το έλλειμμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών μπορεί να διευρυνθεί λόγω της επαναλειτουργίας των διεθνών ταξιδιών».

UBS

«Η οικονομική ομάδα της UBS αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή της για το επιτόκιο της Fed, αναμένοντας πλέον μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) εντός του έτους στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έναντι της προηγούμενης προσδοκίας της για μείωση κατά 100 μ.β. εντός του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Έτσι, το spread των αποδόσεων με την Κίνα ενδέχεται να μην περιοριστεί τόσο πολύ όσο αναμέναμε. Επιπλέον, η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής. Αυτό μπορεί να παρασύρει τις βραχυπρόθεσμες εισροές χαρτοφυλακίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές