Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, αναμένοντας την πρώτη απόφαση νομισματικής πολιτικής της εβδομάδας, από τη Fed, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,47% για να κλείσει στις 33.502,42 μονάδες, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη. Ο Topix σημείωσε επίσης άνοδο 1,31% για να κλείσει στις 2.294,53 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο φέτος.

Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, αφού οι μέτοχοι της εταιρείας ψήφισαν να διατηρήσουν τον Akio Toyoda στη θέση του προέδρου της, σε μια ευρεία έγκριση της στρατηγικής της.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,32% και έκλεισε στις 7.161,7 μονάδες, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη ημερήσια άνοδο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,49%, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν πιο μικτές, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,2% και τον Shenzhen Component να ενισχύεται κατά 0,52%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,67%, ενώ ο Kosdaq σημείωσε πτώση 2,66%, καθώς το ποσοστό ανεργίας της χώρας επέστρεψε στο χαμηλό ρεκόρ του 2,5% που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Σιγκαπούρη

Οι προβλέψεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σιγκαπούρης για το σύνολο του έτους 2023 μειώθηκαν στο 1,4%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης. Αυτό ήταν χαμηλότερο από το 1,9% που προέβλεπε η προηγούμενη έρευνα τον Φεβρουάριο. Το 2024, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.

Η οικονομία της Κίνας

Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι της Wall Street προειδοποιούν ότι η αδυναμία στην αγορά ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια. “Βλέπουμε επίμονες αδυναμίες στον τομέα των ακινήτων, που σχετίζονται κυρίως με τις πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας και τη χρηματοδότηση των ιδιωτών κατασκευαστών και πιστεύουμε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει γρήγορη λύση γι’ αυτές”, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Η Morgan Stanley σε μια έκθεση προοπτικών πρόσθεσε ότι εάν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης αποτύχουν να στηρίξουν τον προβληματικό τομέα, αυτό θα οδηγήσει επίσης σε ανησυχίες για δευτερογενείς συνέπειες στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ένας “καθοδικός κίνδυνος θα ήταν εάν ο τομέας των ακινήτων της Κίνας δεν σταθεροποιηθεί ακόμη και με τη χαλάρωση που αναμένουμε”, ανέφεραν. “Σε αυτό το σενάριο, η εμπιστοσύνη και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα περιοριστούν στην Κίνα, γεγονός που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και αρνητική διάχυση στην περιοχή”.

Νότια Κορέα

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας της Νότιας Κορέας έφθασε σε χαμηλό ρεκόρ 2,5% τον Μάιο, επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2022. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 28,84 εκατομμύρια τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές