Μικρές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στάση αναμονή εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και την αντίστοιχη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,03%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,16% στις 7.582 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,06% στις 16.236 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,17% στις 7.302 μονάδες.

Ο παράγοντας Ηνωμένο Βασίλειο

Η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής στις αγορές σήμερα, καθώς η απόδοση των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε περαιτέρω, αφού σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 την Τρίτη. Η απόδοση των διετών τίτλων αυξήθηκε στο 4,9%, μετά και τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας που δείχνουν ότι οι ετήσιοι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ 7,2% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Το βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ανέφερε ότι η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος διευρύνθηκε κατά 0,3%, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% και ο κατασκευαστικός τομέας υποχώρησε κατά 0,6%.

Όπως σχολίασε η Ruth Gregory, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου για την Capital Economics, η αύξηση του ΑΕΠ δεν ήταν τόσο καλή όσο φαινόταν, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή η “πλήρης επίδραση” από τα υψηλότερα επιτόκια. Μάλιστα προβλέπει ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μηνιαία μείωση 0,3% τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,9%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μηνιαία μείωση ήρθε μετά από πτώση σε τρεις από τους τέσσερις τομείς παραγωγής. Η μεταποίηση μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, τα ορυχεία και λατομεία κατά 1,9% και η ύδρευση και αποχέτευση κατά 0,1%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ήταν ο μόνος τομέας που είχε αύξηση κατά 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές